ΕΙΔΗΣΕΙΣ
daneia

Τα μυστικά στις μεταβιβάσεις των κόκκινων δανείων

Την εξαίρεση της πώλησης δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες, τα οποία φέρουν υποθήκη την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ μέχρι τις 31.12.2017 αλλά και των δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα αυτής, προβλέπει το σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή.

«Το χρονικό διάστημα της εξαίρεσης από την πώληση έως το τέλος του 2017 δίνεται ώστε να υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση της σχετικής αγοράς και να δοθεί η δυνατότητα του υπάρχοντος προστατευτικού πλαισίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης αλλά και οι όροι που διέπουν την διαδικασία πώλησης δανείων εξυπηρετούμενων και μη στις εν λόγω εταιρείες. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι η δημιουργία της αγοράς διαχείρισης και πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι «ωφέλιμη τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους οφειλέτες. Κι αυτό διότι οι τράπεζες θα ενισχύσουν την ρευστότητα τους μιας και θα εισπράξουν άμεσα ένα τμήμα της αμοιβής τους, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα το εισέπρατταν με αναγκαστική εκτέλεση και σε κάθε περίπτωση θα το εισέπρατταν αργότερα».

Ενήμερα δάνεια

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η πώληση ενήμερων δανείων. Αναλυτικά, αναφέρεται ότι η εταιρείες διαχείρισης δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αλλάξουν το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται τα ενήμερα δάνεια, εφόσον αυτό είναι κυμαινόμενο.

«Δεν επιτρέπεται οι εταιρείες να προσδιορίσουν το περιθώριο του επιτοκίου», αναφέρεται. «Το επιτόκιο παραμένει ως έχει την στιγμή της μεταβίβασης του δανείου από την τράπεζα στην εταιρεία». Στόχος είναι η προστασία του οφειλέτη από αιφνίδια αύξηση του επιτοκίου.

Όροι

Σε κάθε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης του δανείου και πώλησης του απαγορεύεται η χειροτέρευση της θέσης του δανειολήπτη και του εγγυητή (ουσιαστικά και δικονομικά). Την εισφορά του ν128/75 για τα μεταβιβαζόμενα δάνεια την αποδίδουν οι εταιρείες.

Στο μέτωπο της διαχείρισης των δανείων οι εξειδικευμένες εταιρείες νομιμοποιούνται να ασκούν κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Επίσης, οι εταιρείες μπορούν να προσλαμβάνουν εισπρακτικές εταιρείες που λειτουργούν εντός της Ε.Ε.

Οι εταιρείες διαχείρισης/μεταβίβασης πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα και υποκαταστήματα ενώ αποκλείονται όσες έχουν έδρα σε μη συνεργάσιμα κράτη και κράτη με ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον. Θα λαμβάνουν την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος αφού προηγηθεί η απλή γνώμη της τριμελούς επιτροπής, η οποία συστήνεται στον υπουργείο Οικονομίας.

Η ΤτΕ θα πιστοποιεί την ταυτότητα των φυσικών ή νομικών προσώπων που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό ή δικαίωμα ψήφου ίσο ή μεγαλύτερο του 10%. Το μετοχικό τους κεφάλαιο πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 100.000 ευρώ.

Οφείλουν να προσκομίσουν επιχειρηματικό πλάνο στο οποίο θα περιγράφουν τις μεθόδους που θα ακολουθήσουν στις αναδιαρθρώσεις δανείων και να παρουσιάσουν επιτυχείς αναδιαρθρώσεις δανείων που έχουν κάνει στο παρελθόν αποδεικνύοντας την εμπειρία τους.

Η ΤτE έχει την δυνατότητα αναστολής, παύσης και ανάκλησης της άδειας λειτουργίας εάν διαπιστώσει παραβάσεις κατά την διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων στα βιβλία και στοιχεία τους. Μάλιστα, η ΤτΕ στον ιστότοπο της πρέπει να έχει ενήμερο κατάλογο με όλες τις αδειοδοτημένες εταιρείες.

Δανειολήπτες

Η τράπεζα οφείλει να στείλει εξωδικαστική πρόσκληση στον δανειολήπτη και στον εγγυητή 12 μήνες πριν προχωρήσει στην πώληση του δανείου. Στόχος της πρόσκλησης είναι η ρύθμιση του δανείου. Της δυνατότητας ρύθμισης αποκλείονται:

– Οι επίδικες υποθέσεις

– Οι επιδικασθείσες απαιτήσεις και

– οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Για την συγκεκριμένη κατηγορία αναφέρεται ότι «δεν θα αποσκοπούσε σε τίποτα η αποστολή πρόσκλησης».

Πηγή: euroday