Εξιχνιάσθηκαν, στο πλαίσιο διεθνών επιχειρήσεων, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετέχοντας σε δύο παράλληλες παγκόσμιες επιχειρήσεις για την πάταξη της πορνογραφίας ανηλίκων, διεξήγαγε στοχευμένες πολύμηνες έρευνες και ταυτοποίησε την εμπλοκή τεσσάρων ατόμων (ενός 19χρονου Έλληνα, ενός 45χρονου Αλβανού ιδιωτικού υπαλλήλου στη Γλυφάδα, ενός 52χρονου Φιλιππινέζου και ενός Ινδού, που δούλευαν ως εργάτες σε χωράφια), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες – τακτικής διαδικασίας – για παραβίαση των διατάξεων περί πορνογραφίας ανηλίκων.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές, διεξήγαγαν διαδικτυακές έρευνες για τον εντοπισμό χρηστών, οι οποίοι εμπλέκονται σε κατοχή και διαμοιρασμό υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.
Κατά την έρευνα, προέκυψε ότι χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, κάνοντας χρήση διαφόρων ιστοσελίδων και διαδικτυακών υπηρεσιών, κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό τέτοιου είδους υλικό.
Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άμεσα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε σε ενδελεχή αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων και δεδομένων και ταυτοποίησε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούσαν στους ανωτέρω χρήστες.
Κλιμάκια αστυνομικών μετέβησαν στις 19, 24 και 25 Μαΐου 2016 στα σπίτια των δραστών, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και διεξήγαγαν έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Από τους επιτόπιους ελέγχους ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των κατηγορουμένων ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι φορητών υπολογιστών και κινητό τηλέφωνο με κάρτα SIM. Τα ανωτέρω κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή διερεύνηση. Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για φορητές συσκευές: CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR.