ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύμβουλος Ερντογάν: Η ένταση στο Αιγαίο οφείλεται στην απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο εκπρόσωπος τύπου και σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν Ιμραχίμ Καλίν στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Μέσα από την συνέντευξή του επανέλαβε την πάγια θέση πως η ένταση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα οφείλονται στην άρνηση  του Άρειου Πάγου να εκδώσει του 8 Τούρκους αξιωματικούς που σχετίζονται με την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Μόνο που αυτή τη φορά η παραδοχή πως η ένταση στις ελληνοτουρκικές με αφορμή την απόφαση του Άρειου Πάγου έγινε για πρώτη φορά από επίσημα χείλη και δει από τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας και του Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Καλίν, ερωτώμενος αν η ένταση θα επηρεάσει και το κυπριακό απάντησε ότι «Δυστυχώς για μένα είναι λάθος ακόμη και να τους λέμε «πραξικοπηματίες στρατιωτικούς». Η μη έκδοση αυτών των ένστολων τρομοκρατών πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία» είπε χαρακτηρίστηκα.

Ερωτηθείς για το αν η απόφαση για τους  οκτώ θα επηρεάσει τη συμφωνία επανεισδοχής ο Καλίν είπε  ότι κάποια στιγμή  «ασφαλώς θα συζητηθεί και αυτό το θέμα».

«Αυτή η συμφωνία ήταν μια συμφωνία που έγινε για τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από αυτό. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι έμειναν και πάλι στην ίδια θέση. Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι και ασφάλεια της Ευρώπης, αυτό πρέπει να το καταλάβουν», είπε.

Τέλος, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Καλίν τόνισε  πως η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί δεν ήταν ποτέ εναντίον της Ελληνοκυπριακής πλευράς: «είναι μια βαλβίδα ασφαλείας αυτού του νησιού και των πιθανών εξωτερικών απειλών. Η διατήρησή του είναι σημαντική και από δω και πέρα ιδιαίτερα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Πληροφορίες: topontiki.gr