Συρία: Νεκροί και τραυματίες από την αμερικάνικη επίθεση – Σκληρή απάντηση Πούτιν – Τι λένε οι Τούρκοι

Η αμερικάνικη πυραυλική επίθεση στην Συρία είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τέσσερις Σύροι στρατιώτες, ενώ η αεροπορική βάση της συριακής κυβέρνησης, που χτύπησαν οι Αμερικανοί, καταστράφηκε «σχεδόν ολοσχερώς».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι τέσσερις θάνατοι είναι επιβεβαιωμένοι, ανάμεσα στους στρατιώτες είναι «και ένας πτέραρχος». Η ίδια πηγή κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες, χωρίς όμως να δίνει αριθμό.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντελραχμάν, διευκρίνισε ότι πρόκειται για την βάση από την οποία απογειώθηκε το αεροσκάφος που εξαπέλυσε την χημική επίθεση κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 86 άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.

Η βάση έχει σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί: τα αεροσκάφη, η πίστα, οι αποθήκες καυσίμων και το κτίριο της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν κονιορτοποιηθεί, είπε.

«Υπήρχαν αεροσκάφη τύπου Soukhoï-22, Soukhoï-24 και Mig-23», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου που διαθέτει μεγάλο δίκτυο ιατρικών και στρατιωτικών πηγών στη Συρία.

Η αεροπορική βάση Αλ-Σααϊράτ, η οποία επλήγη, είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Συριακός στρατός είχε απομακρύνει τα περισσότερα αεροπλάνα του από την βάση, πριν επιτεθούν οι Αμερικανοί.

Σκληρή απάντηση Πούτιν

Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν «επίθεση» κατά «κυρίαρχου κράτους» και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα ανέφερε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ως «κατασκευασμένα προσχήματα» και ισχυρίστηκε πως ο συριακός στρατός δεν είχε χημικά όπλα.

Η ενέργεια της Ουάσιγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε το Κρεμλίνο, θεωρεί τις επιθέσεις ως μια προσπάθεια να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ – όπου τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές στη Μοσούλη τον περασμένο μήνα.

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Θετική εξέλιξη οι αμερικανικές επιθέσεις

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.