ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στροφή Σόιμπλε! Ρεαλιστικότερες οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτές του ΔΝΤ!

Αλλαγή στη στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ελληνικό ζήτημα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό γιατί ενώ μέχρι πρότινος εξαπέλυε επιθέσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, αυτή τη φορά έβαλε στο στόχαστρο το ΔΝΤ και τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, «οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ρεαλιστικότερες από αυτές του Ταμείου».

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ χθες αναθεώρησε τον στόχο του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 στο 3,3% του ΑΕΠ ενώ μέχρι πρότινος εκτιμούσε πως αυτό θα ανέλθει μόλις στο 0,1%.  Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του Ταμείο. στο άμεσο μέλλον. «Εάν υπάρξουν νέα προγράμματα βοήθειας για χώρες του ευρώ, θα πρέπει να είναι χωρίς το ΔΝΤ», διαμήνυσε.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό μπλοκ, σημειώνοντας μάλιστα πως μία πίεση την τρέχουσα χρονική περίοδο για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «δεν είναι ρεαλιστική».

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, υπογράμμισε πως πρέπει να πρέπει να διατηρηθεί ένα «ισχυρό» ευρώ, το οποίο και θα βοηθήσει και θα έχει στόχο την επίλυση πολλών προβλημάτων του νομισματικού μπλοκ.

«Δεν υπάρχει χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.