ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κίνα «κόβει» φόρους κατά 55 δισ. δολάρια

Η Κίνα μειώνει φόρους φέτος κατά 380 δισ. γουάν (55 δισ. δολάρια), σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις δαπάνες και να τονώσει την ανάπτυξη.

Το φορολογικό σύστημα προστιθέμενης αξίας θα περιοριστεί από τέσσερις κατηγορίες σε τρεις, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για προϊόντα μεταξύ των οποίων το φυσικό αέριο και αγροτικά προϊόντα, θα μειωθεί σε 11% από 13%. Επίσης, αυξάνονται οι φοροελαφρύνσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια εισοδήματα ύψους 500.000 γουάν ή χαμηλότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρατικού Συμβουλίου.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η κυβέρνηση ταυτόχρονα λανσάρει κίνητρα για να τονώσει τεχνολογία και R&D (έρευνα και ανάπτυξη), ενώ από την 1η Ιουλίου οι πολίτες που καλύπτουν οι ίδιοι την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη θα μπορούν να αφαιρούν 2.400 γουάν από τα φορολογητέα τους εισοδήματα.

«Η προώθηση περαιτέρω φοροελαφρύνσεων θα ωθήσει αποτελεσματικά την οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο.

Μαζί με άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα φέτος, η κινεζική κυβέρνηση εκτιμά πως οι περικοπές φόρων θα μειώσουν το βάρος των κινεζικών εταιριών και ατόμων κατά περίπου 380 δισ. γουάν το 2017. Η κίνηση είναι μέρος της προσπάθειας που κάνει φέτος η Κίνα προκειμένου να διαχειριστεί την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.