ΕΙΔΗΣΕΙΣ
voulgaria-astynomia-askisi-synora2

Στρατό στα σύνορα με την Ελλάδα στέλνει η Βουλγαρία – Ενισχύει τη φύλαξη η Αλβανία

Παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, η Βουλγαρία έκλεισε τα σύνορα στον Προμαχώνα για να εκτελέσει μεγάλη άσκηση παρουσία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, για την αποτροπή εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ στέλνει στρατό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Για τον ίδιο λόγο, η Αλβανία αναμένει τις επόμενες μέρες Ιταλούς αστυνομικούς και ειδικό εξοπλισμό, ενισχύοντας τη φύλαξη των συνόρων της με την Ελλάδα, ενώ η Τουρκία «χτυπά» κυκλώματα διακινητών απέναντι από τα ελληνικά νησιά, θέλοντας να δώσει δείγματα στην Ευρώπη ότι δραστηριοποιείται.

Την ίδια ώρα, στην Ειδομένη, οι 13.000 εγκλωβισμένοι δίνουν μάχη επιβίωσης με τις ιώσεις να θερίζουν, ενώ οι ακρότητες συνεχίστηκαν στην Πέλλα, όπου μισαλλόδοξοι πέταξαν γουρουνοκεφαλές σε πρώην στρατόπεδο της Σκύδρας, προκειμένου να το «μολύνουν» και να αποτρέψουν την εγκατάσταση μουσουλμάνων προσφύγων.

Στη Βουλγαρία αποφασίστηκε ότι περισσότεροι από 400 άνδρες του στρατού και της αστυνομίας θα φυλάνε τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, για την αποτροπή εισόδου προσφύγων και μεταναστών, ενώ άλλοι 500 θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την άμεση μετάβασή τους. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, από την απέναντι πλευρά του Προμαχώνα (Κούλατα), όπου παρακολούθησε το Σάββατο την κοινή άσκηση δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας «Border 2016».

voulgaria-astynomia-askisi-synora

Ο Προμαχώνας έκλεισε για μία ώρα, όσο οι αστυνομικοί και στρατιωτικοί ασκούνταν στην αντιμετώπιση ομάδας προσφύγων που, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, είχε περάσει από την Ελλάδα και άρχισε να επιτίθεται με πέτρες εναντίον των Βούλγαρων αστυνομικών. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν δύο ελικόπτερα, ειδικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, αύρες νερού, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα. Ο Μπ. Μπορίσοφ ισχυρίστηκε πως μπορεί να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα των διακινητών «μέσα σε μία μέρα», ενώ προσφέρθηκε και να βοηθήσει την Ελλάδα, στέλνοντας άνδρες της καταπολέμησης οργανωμένου εγκλήματος και της αντικατασκοπίας.

Ιταλικός «φράχτης» στην Αλβανία
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν στην Αλβανία Ιταλοί αστυνομικοί που θα ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων της με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, εν όψει του ορατού ενδεχόμενου να αποτελέσει η γειτονική χώρα τον εναλλακτικό διάδρομο για τους πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη μετά το κλείσιμο της Ειδομένης. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ιταλία θα είναι εκτεθειμένη σε προσφυγικές ροές μέσω θαλάσσης, κάτι που έχει θορυβήσει τη Ρώμη, παρόλο που επίσημα οι δύο πλευρές αναφέρουν πως στόχος της συνεργασίας είναι η αποτροπή εισόδου τρομοκρατών που μπορεί να έχουν παρεισφρήσει ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού και του ιταλικού Τύπου, σε πρώτη φάση αναμένονται Ιταλοί εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτές ανδρών της αλβανικής αστυνομίας, ενώ θα γίνει και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού. Οπως συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών Α. Αλφάνο και Σ. Ταχίρι θα υπάρξουν και κοινές περιπολίες, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Δραστηριότητα καταγράφεται και στα τουρκικά παράλια. Δύο διακινητές που μετέφεραν 120 πρόσφυγες, με σκοπό να τους περάσουν στη Λέσβο, συνέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν παραμονές της σημερινής Συνόδου Κορυφής και της αυριανής συνάντησης Τσίπρα-Νταβούτογλου στη Σμύρνη. Οι διακινητές και οι πρόσφυγες -στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, μεταξύ αυτών έγκυες και νεογέννητα- εντοπίστηκαν σε δάσος κοντά στο χωριό Μπαντεμλί, απέναντι από τη Μυτιλήνη.

Τέλος, οι 13.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη δίνουν μάχη επιβίωσης, με πολλούς να έχουν συμπληρώσει πάνω από δύο εβδομάδες «εγκλωβισμού» και με τον αριθμό τους να αυξάνεται καθημερινά. Ο καιρός βελτιώθηκε χθες, ωστόσο εκατοντάδες άτομα συνέχιζαν να κάνουν ουρές έξω από τα ιατρεία των εθελοντών, με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι ροές εξακολουθούσαν να γίνονται με ρυθμό χελώνας, με μόλις 240 διελεύσεις το τελευταίο 24ωρο.

 

 

Πηγή: ethnos.gr (του ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ)