Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για άλλη μια φορά ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών κατά τη χθεσινή συνάντηση τους.
Ήταν τόσο μεγάλες οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών που κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από τους θεσμούς να συζητήσουν τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες ζητούν οι δανειστές να άμεσο «ψαλίδι», αφού κλείσουν τα μέτωπα των ποσοστών αναπλήρωσης, της εθνικής σύνταξης, των εισφορών και του επαναϋπολογισμού των συντάξεων.
Επόμενο ραντεβού Κατρούγκαλου –θεσμών έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σαββάτο, ενώ η αντιπροσωπεία των ανωτάτων κλιμακίων αναμένεται να κάτσει άλλες 10-15 μέρες στην Αθήνα, δηλαδή μέχρι τις 20-25 Μαρτίου. Έτσι σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών έως τότε και εφόσον ακολουθηθεί με κανονικούς ρυθμούς η κοινοβουλευτκή διαδικασία (δημόσια διαβούλευση, συζήτηση, ψήφιση), η θέσπιση του νέου Ασφαλιστικού θα μπορούσε να τοποθετηθεί γύρω στις 15 Απριλίου.
Παρότι έχει μεσολαβήσει πάνω από ένας μήνας μετά την προηγούμενη δια ζώσης επαφής τους, χάσμα φαίνεται πως χωρίζει και πάλι τις δύο πλευρές και στα τέσσερα βασικά μέτωπα του νέου Ασφαλιστικού τα οποία συζητήθηκαν ακροθιγώς χθες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση είναι «δυνατό να έχουμε συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό», αλλά «θα χρειαστεί μια απόφαση Eurogroup» και «δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει νωρίτερα από το προγραμματισμένο Eurogroup».
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι «θεσμοί επιμένουν» -και «αυτό είναι δεκτό» και από την ελληνική πλευρά – πως «ο στόχος είναι για το 2016 το 1% του ΑΕΠ»(σ.σ. εξοικονόμηση από το συνταξιοδοτικό ύψους 1% του ΑΕΠ).
Εξάλλου το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε πως «υπάρχουν θέματα που είναι τεχνικά δύσκολα και άλλα που έχουν πολιτική δυσκολία » και πως «ο στόχος 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018, συνδέεται με το ασφαλιστικό» και οι θεσμοί «δεν ζήτησαν κάτι επιπλέον στο πλαίσιο του 3,5%
Πιο συγκεκριμένα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης του ασφαλιστικού έχουν ως εξής:
1. Ποσοστά αναπλήρωσης κύριων συντάξεων – εθνική σύνταξη
Οι θεσμοί πιέζουν για χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με εκείνα που έχει προτείνει το Υπ. Εργασίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα απειληθούν όχι μόνο οι συντάξεις άνω των 1200-1400 ευρώ, αλλά και οι χαμηλότερες, δηλαδή ακόμα και κάτω των 1000 ευρώ. Επίσης, οι θεσμοί προτείνουν το ποσό των 384 ευρώ να δίδεται ως εθνική σύνταξη έχοντας ένας ασφαλισμένος 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15. Έτσι η κατώτερη «εθνική σύνταξη» θα πέσει κάτω από τα 384 ευρώ και συγκεκριμένα γύρω στα 300 ευρώ για όποιον έχει κλείσει 15 χρόνια ασφάλισης (στα 67 έτη του) και πολύ κάτω από τα 300 ευρώ για όποιον δεν έχει κλείσει τα 15 χρόνια ασφάλισης.
2. Εισφορά 20% επί του εισοδήματος των αγροτών και των επαγγελματιών και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1-1,5% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.
Οι βελτιώσεις που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση σε σχέση με την εισφορά 20% επί του εισοδήματος των αγροτών και των επαγγελματιών «δεν είναι από τα θέματα που αποδέχονται», αλλά » είναι από τα θέματα που διαπραγματεύεται» η ελληνική πλευρά, δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση.Αυτό σημαίνει πως βρίσκονται στον αέρα όλες οι προτάσεις που έχει κάνει το Υπουργείο Εργασίας για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των επαγγελματιών και των αγροτών από τη νέα ασφαλιστική εισφορά 20% επί του εισοδήματος τους (πχ εκπτώσεις έως 50% στους επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ, ειδικό 5ετές καθεστώς για νέους επιστήμονες-επαγγελματίες, μετάβαση στο συντελεστή 20% το 2021 για τους αγρότες).
Η αίσθηση που υπάρχει επίσης είναι πως οι θεσμοί δεν δέχονται ούτε την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.
3. Τρόπος επαναϋπολογισμού των συντάξεων το 2018 και η «προσωπική διαφορά»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά «τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας εισφορών- παροχών. Αντίθετα την κυβέρνηση » ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας» και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».
Επίσης, οι θεσμοί εγείρουν «ενστάσεις στον επαναϋπολογισμό των (σ.σ. των ήδη καταβαλλόμενων) συντάξεων» που σχετίζονται «τεχνικά θέματα» ( π.χ. τι γίνεται για τα έτη που δεν υπάρχουν στοιχειά)
Από κυβερνητικής πλευράς επιμένουν πως «δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις» από τους θεσμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι θεσμοί ζητούν να γίνει «άμεσα» ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων και όχι μέχρι το 2018 όπως προτείνει το Υπ. Εργασίας.
Από εκεί και πέρα υπάρχει διάσταση στο εσωτερικό των θεσμών, με το ΔΝΤ να τάσσεται υπέρ των άμεσων σκληρών μειώσεων –μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις – και τους Ευρωπαίους να κλίνουν πως μία μεταβατική μορφή αυτών των περικοπών την περίοδο 2016 -2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το τελευταίο ενδεχόμενο (σ.σ. άμεσος επαναϋπολογισμός, μεταβατικές περικοπές) και εξετάζει τη σταδιακή περικοπή κάθε ευρώ που βρίσκεται πάνω το πλαφόν των 300 ευρώ (ή περίπου 20%) της «προσωπικής διαφοράς».
4. Επικουρικές συντάξεις
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «όλα είναι ανοιχτά» στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει μία μεσοσταθμική περικοπή 6,6% στις επικουρικές συντάξεις, η οποία θα προκύψει από μία κλιμακωτή μείωση για τις επικουρικές πάνω από 173 ευρώ (2% έως 15-20%).
Παράλληλα η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1 -1,5%. Οι θεσμοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν αύξηση των εισφορών πάνω από 0,5%, διευρύνοντας έτσι τις μειώσεις που θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική μείωση θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να φτάσει το 8 ή και 10%.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη από capital.gr