ΕΙΔΗΣΕΙΣ
dnt-diethnes-nomismatiko-tameio

Στην έδρα του Ταμείου θα αποφασιστεί το κλείσιμο ή μη της αξιολόγησης

Στην Ουάσινγκτον, στην έδρα του ΔΝΤ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου θα λυθεί, αν λυθεί, το ελληνικό ζήτημα και η εκκρεμής αξιολόγηση, είτε οικονομικό επιτελείο και θεσμοί καταλήξουν μέχρι μεθαύριο Τρίτη σε δύο κείμενα-προσχέδια συμφωνίας, τα οποία θα καταγράφουν τις διαφορές με το ΔΝΤ, είτε όχι.

Στην έδρα του ΔΝΤ Λαγκάρντ, Τόμσεν, Σόιμπλε, Σαπέν, Ντράγκι και Ντέισελμπλουμ θα αποφασίσουν αν θα προκρίνουν μία πολιτική λύση –την οποία επιθυμεί διακαώς το Μαξίμου, για θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια, οι επικουρικές συντάξεις και το ύψος και το είδος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ή αν «τραβήξουν» τη διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούλιο, οπότε εκ των πραγμάτων οι συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε μία ακόμη συνθηκολόγηση όπως του περασμένου Ιουλίου.

Κυβερνητικό στέλεχος, τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά τις 11ωρες χθεσινές συναντήσεις στο Χίλτον επιβεβαίωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παραμένουν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, που θα γεφυρωθούν μόνο με πολιτική εκ των άνωθεν παρέμβαση.

Όπως έχει γράψει πολλάκις το naftemporiki.gr, σταθερή επωδός των θεσμών είναι μέτρα σίγουρης δημοσιονομικής απόδοσης, περικοπές στην ασφαλιστική δαπάνη και διαχείριση κυρίως των «κόκκινων» δανείων ώστε να καταστούν βιώσιμα τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σε αυτά τα τρία θέματα σημειώνονται διαφορές, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα Κυριακή.

Ο μεγάλος φόβος του Μαξίμου παραμένει η πιθανότητα να οδηγηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι σε μία συνθηκολόγηση την οποία δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά.

Το θετικό σενάριο-success story για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα είναι να κλείσει η αξιολόγηση και το καλοκαίρι να «ανοίξει» η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Άλλωστε, όπως παραδέχεται κυβερνητικός στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο προέβλεπε ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: naftemporiki.gr