ΕΙΔΗΣΕΙΣ
prosfyges-735x459

Στα 5 δισ. ευρώ τα κέρδη των διακινητών προσφύγων

Το ποσό των 5 δισ. ευρώ αγγίζουν τα κέρδη που είχαν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) και του Διεθνή Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol), που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της παράνομης διακίνησης ανθρώπων το προηγούμενο έτος εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 4,42 δισ. ευρώ έως 5,30 δισ. ευρώ, αποτελώντας μία απ΄τις κύριες κερδοφόρες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ταξίδι του 90% των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διευκολύνεται από εγκληματικές ομάδες ενώ οι βασικές διαδρομές για τη μεταφορά των μεταναστών δεν είναι συγκεκριμένες και επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι συνοριακοί έλεγχοι.

Η διακίνηση μεταναστών είναι πολυεθνική επιχείρηση, καθώς σ’ αυτή εμπλέκονται άτομα από περισσότερες από 100 χώρες, οι οποίοι συνήθως έχουν από πριν σχέσεις με άλλες μορφές εγκλήματος. Στην έκθεση, επισημαίνεται, επίσης, ότι οι μετανάστες που ταξιδεύουν στην ΕΕ είναι ευάλωτοι σε εργασιακή ή σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος τους προς τους διακινητές.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι αν και συστηματική σύνδεση μεταξύ της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της τρομοκρατίας δεν έχει αποδειχτεί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι μαχητές να χρησιμοποιούν τα μεταναστευτικά ρεύματα για να μπαίνουν στην ΕΕ.

«Η κοινή αυτή έκθεση των Europol και Interpol περιγράφει τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζουν τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος στην μεταναστευτική κρίση και στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι πρέπει να τα καταπολεμήσουν με όποιον τρόπο υπάρχει», δήλωσε ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright.