ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για τους ιούς που μεταδίδουν τα κουνούπια

Επικίνδυνες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο ιός Ζίκα είναι δυνατόν, υπό προϋποθέσεις, να φτάσουν ακόμα και στην Ελλάδα με την βοήθεια των κουνουπιών.

Στη χώρα μας έχουμε 60 είδη κουνουπιών από τα 3.500 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα είδη που συμβάλλουν στην μετάδοση ασθενειών είναι τρία: τα culex, τα ανωφελή και τα aedes. Τα κουνούπια εκτός από το τσίμπημα, τον πόνο, τον ερεθισμό και τον κνησμό μεταδίδουν και ορισμένες ασθένειες όπως τον ιό του δυτικού Νείλου και την ελονοσία, που μπορεί να είχε εξαφανιστεί από τη χώρα μας τη δεκαετία του ’60 αλλά εμφανίστηκε και πάλι πριν από μερικά χρόνια. Αντιμετωπίστηκε όμως αποτελεσματικά με ψεκασμούς. Ωστόσο, ο ιός που παραμένει και μας απειλεί είναι αυτός του Δυτικού Νείλου.

Πως μπορεί να μεταδοθεί στην Ελλάδα ο ιός Ζίκα

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Εμμανουήλ, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «ο ιός μεταδίδεται μόνο με κουνούπια του είδους Aedes Aegypti και Aedes albopictus, γνωστό και ως κουνούπι Τίγρης». Το κουνούπι Aedes Aegypti, το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο όσον αφορά τον ιό Ζίκα, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, στη χώρα μας υπάρχει το Aedes albopictus, το οποίο όπως διαπιστώθηκε στην Γκαμπόν της Αφρικής αλλά και στα εργαστήρια, μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Ο κ. Εμμανουήλ τονίζει όμως ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αποδειχθεί ότι το albopictus είναι όντως καλός μεταδότης του ιού αλλά και να έρθουν μαζικά άνθρωποι από περιοχές όπου υπάρχει ο ιός (Βραζιλία, Ν. Αφρική κ.α.).

Πιο καθησυχαστικός είναι ο Σοφοκλής Κουρτίδης, Προϊστάμενος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου ΜΕ Θεσσαλονίκης, ο οποίος μιλώντας στο press724 τόνισε ότι «η χώρα δεν κινδυνεύει από τον ιό Ζίκα ωστόσο αν χρειαστεί μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε». Από την πλευρά του ο Σπύρος Μουρελάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Οικοανάπτυξης απαντώντας σε φήμες που θέλουν τους πρόσφυγες να είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα. Δεν έρχονται μολυσμένοι άνθρωποι». Τέλος, ο κ. Μουρελάτος πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα «θα πρέπει να έχουμε το νου μας για την ελονοσία».

Οδηγίες προς τους πολίτες

Όπως επισημαίνει κ. Κουρτίδης, «τα κουνούπια τα καταπολεμάμε όλα με τον ίδιο τρόπο αλλά στις προσπάθειές μας πρέπει να συνεργάζονται και οι πολίτες». Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κουνούπια με τους εξής τρόπους:

-Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

– Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλοβιστεί κουνούπι στην κουνουπιέρα.

– Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυ- ρεθρινοειδή (π.χ. Περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

– Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών,αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

– Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

– Με κούρεμα γρασιδιού,θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

– Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

– Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα.
Το είδος του κουνουπιού (ανωφελής) που μεταφέρει το πλασμώδιο τρέφεται από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

– Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Ευσταθίου