ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ: Ευθύνες σε τραπεζικά και πολιτικά στελέχη

Πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα «επιρρίπτει», σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η εμπλοκή Στουρνάρα αφορά την τροπολογία με την οποία χαρίσθηκαν πρόστιμα σε δύο εταιρείες.


Ακόμη το πόρισμα καταλογίζει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ότι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και των στελεχών της και καταγράφει σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων δίχως επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις σε ΜΜΕ και κόμματα. «Στην όλη συμπεριφορά των τότε ιθυνόντων των τραπεζών ανιχνεύονται παραβιάσεις των υποχρεώσεών τους, με τη μορφή, τουλάχιστον, παραβάσεων του καθήκοντος επιμελείας στην οποία τους υποχρέωναν οι επιτελικές τους θέσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα ΜΜΕ καταλογίζονται βαριά πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Για τον Γ. Στουρνάρα αναφέρει: «Χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με το πόρισμα ο τρόπος οργάνωσης και οικονομικής λειτουργίας των επιχειρήσεων ΜΜΕ στη χώρα μας συντέλεσε ώστε πολλές απ αυτές να δανειοδοτηθούν αθρόα από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, κατά κανόνα χωρίς τις αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλουν από δάνεια περισσότερα από 1,3 δίς, που στην πλειοψηφία τους κρίνονται δανεικά και αγύριστα, λόγω της υρρίκνωσης των εσόδων, της πτώσης της ακροαματικότητας και της χαμηλότερης διαφημιστικής δαπάνης.

Σύμφωνα με την εισήγηση τα ΜΜΕ έχουν δανειοδοτηθεί από την Εθνική με 430 εκ. Ευρω (45% αυτών είναι ληξιπρόθεσμα, η eurobank με 85 εκατ ευρώ(19,2% ληξιπρόθεσμα), η Alpa με 311 εκατ. Ευρώ, η πειραιώς με 432 εκατ ευρω (47% ληξιπρόθεσμα), και η ATTICA με 12, 6εκατ ευρώ, σύνολο 1,27 δισ.

Τα δάνεια κομμάτων

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια, δεν έχουν καταβάλλει ούτε ευρώ από το Φθινόπωρο του 2011, τα δάνειά τους έχουν καταγγελθεί από τις δανείστριες τράπεζες, και υπό γενική έννοια έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία να καταβάλλουν το ελάχιστο χρηματικό ποσό έναντι των οφειλών τους.
Το πόρισμα παρέδωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς να αποκλείεται η έκδοση «κοινού πορίσματος», πλην ΚΚΕ και ΧΑ που έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως θα εκδώσουν δικό τους πόρισμα, στο οποίο όμως θα περιλαμβάνονται οι παρατηρήσεις και οι όποιες διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις των άλλων κομμάτων.