ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως να διατηρήσετε ζωντανό το Αλεξανδρινό σας

Η ποϊνσέτια ή αλλιώς αλεξανδρινό προέρχεται από το Μεξικό και έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας, γι’ αυτό ονοµάζεται και λουλούδι των Χριστουγέννων (ή χριστολούλουδο).  

Ωστόσο, παρά του ότι θεωρείται χριστουγεννιάτικο φυτό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει όλον τον υπόλοιπο χρόνο στο σπίτι μας. Αρκεί βέβαια να έχει την κατάλληλη φροντίδα.

ΠΟΤΕ ΑΝΘΙΖΕΙ: Έχει όμορφα κατακόκκινα φύλλα και ανθίζει από τα τέλη του φθινοπώρου µέχρι τον Φεβρουάριο.

ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ – ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ: Είναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους. Το χειμώνα, ιδανικό μέρος για να βάλουμε τα Αλεξανδρινά είναι ένα φωτεινό, ζεστό σημείο μέσα στο σπίτι. Την άνοιξη το μεταφέρουμε στο μπαλκόνι, πάντα σε προστατευμένο σημείο. Και για να το χαρούμε κοκκινισμένο και τα επόμενα Χριστούγεννα, το Σεπτέμβριο, που αρχίζει η έντονη ανάπτυξη, το τοποθετούμε σε θέση με λιγότερο ως ελάχιστο φώς. Το καλύπτουμε με μια μαύρη σακούλα κατά τη διάρκεια της ημέρας, «ερεθίζοντας» το να βιαστεί να κοκκινίσει τα φύλλα του. Προσοχή! Μην ξεχάσετε ν’ ανοίξετε τρύπες στη σακούλα για να αερίζεται το φυτό. Γενικά, απαιτείται μέτριος φωτισμός (κοντά σε παράθυρο, χωρίς να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο).
H θερµοκρασία στο χώρο να µην πέφτει κάτω από 16 βαθμούς Κελσίου. Χρειάζεται συχνό πότισµα την εποχή της ανάπτυξης-ανθοφορίας, το οποίο γίνεται αραιότερο όταν τελειώσει η ανθοφορία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Χρειάζεται λίπανση κάθε δέκα περίπου ημέρες, µε κατάλληλο υδατοδιαλυτό λίπασµα. ∆ίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα και στον τρόπο που θα το εφαρµόσουμε.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ – ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ: Το Αλεξανδρινό δεν είναι εποχιακό φυτό, απλά έχει εποχιακή χρήση. Θέλει φροντίδα, γιατί αν και πολύ όμορφο, είναι ευαίσθητο.
Μετά την ανθοφορία, όταν τα φύλλα του αρχίζουν να πέφτουν, περιορίζουμε το πότισμα σε μια φορά την εβδομάδα. Προσοχή στα ρεύματα αέρος και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
Μετά το τέλος της «ανθοφορίας», στα τέλη Φεβρουαρίου, κλαδεύουμε περίπου μέχρι τη μέση. Προσοχή να μην το κόβουμε με γυμνά χέρια. Η γαλακτώδης ουσία που έχουν οι βλαστοί, προκαλεί φαγούρα και στομαχική διαταραχή.
H µεταφύτευση σε µεγαλύτερη γλάστρα ενδείκνυται να γίνει το καλοκαίρι, µετά το κλάδεµα του φυτού. Σε ζεστό κλίμα φυτεύεται και στον κήπο.

ΠΙΘΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Τα πιο πιθανά προβλήµατα που µπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του αλεξανδρινού είναι να κιτρινίσουν και να πέσουν τα φύλλα του, εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης ή της έλλειψης νερού και φωτισµού.
Αν δείτε τα πρώτα συµπτώµατα, αλλάξτε θέση στη γλάστρα, ποτίστε σε τακτικά διαστήµατα και προσέξτε την έκθεση του φυτού σε ρεύµατα αέρα.