mpeniamin-netaniaxou

«Πυρά» Νετανιάχου κατά ΕΕ για «επιλεκτική αντιμετώπιση»

Επιλεκτική αντιμετώπιση σε βάρος της χώρας του καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε «εξοργιστικό, ανήθικο και ηλίθιο» το κάλεσμα της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ για διεξαγωγή έρευνας περί πιθανών ευθυνών του Ισραήλ για εξωδικαστικές εκτελέσεις Παλαιστινίων.

«Υπάρχει μια φυσική τάση στους θεσμούς της Ε.Ε. να τηρούν ξεχωριστή στάση απέναντι στο Ισραήλ και να αντιμετωπίζουν τη χώρα με μεθόδους που άλλες χώρες δεν αντιμετωπίζονται, ιδιαίτερα άλλες δημοκρατικές χώρες», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου σε ξένους δημοσιογράφους. Όπως τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, οι σχέσεις με την Ε.Ε. χρειάζονται να «επαναρυθμιστούν».

Οι σχέσεις Ισραήλ – Ε.Ε. διαταράχθηκαν μετά από την απόφαση της Ένωσης να επιβάλει σήμανση στα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη. Τον Νοέμβριο, η ισραηλινή κυβέρνηση ανέστειλε τις επαφές με τα σώματα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμπλέκονται στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους, αν και ο Νετανιάχου δήλωσε πως οι διμερείς σχέσεις με σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι δυνατές.

Οι διμερείς σχέσεις Ισραήλ– Σουηδίας επιδεινώθηκαν με αφετηρία την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τον περασμένο χρόνο από την σκανδιναβική χώρα, με τον κ. Νετανιάχου να επικρίνει σφόδρα το κάλεσμα της Σουηδού ΥΠΕΞ για διεξαγωγή έρευνας για ενδεχόμενες εξωδικαστικές εκτελέσεις Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις.

Την Πέμπτη, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που επιχείρησε να μαχαιρώσει έναν από τους στρατιώτες κοντά στην πόλη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε ένα άλλο περιστατικό κοντά στην πόλη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν άνδρα έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε με μαχαίρι, τραυματίζοντας έναν αξιωματικό του στρατού, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.