ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβλήματα με θέρμανση και την αποκατάσταση των ζημιών των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

O Σύλλογος εργαζομένων υπουργείου γεωργίας Μακεδονίας Θράκης σε Δελτίο τύπου αναφέρει: 

Τα προβλήματα των αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την θέρμανση και την αποκατάσταση των ζημιών από τον περσινό παγετό, και μετά την έγγραφη ενημέρωσή μας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (αριθ. Πρωτ. 147/24-11-2017), όχι μόνο δε λύθηκαν αλλά σε συνδυασμό και με τις χαμηλές θερμοκρασίες παίρνουν πλέον διαστάσεις τριτοκοσμικές.

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και η έλλειψη χρηματοδότησης, ο τρόπος πραγματοποίησης των δαπανών, η μη αποκατάσταση της παγίας  προκαταβολής, συνεχίζονται. Η δυσχερής στην εφαρμογή της διαδικασία πραγματοποίησης των δαπανών (π.χ. προμήθεια πετρελαίου) έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη βασικών πόρων για την έστω και στοιχειώδη λειτουργία των υπηρεσιών σε θέματα θέρμανσης, αποκατάστασης ζημιών λόγω παγετού, υδροδότησης, συντήρησης ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, επισκευών στα κτίρια κ.ά. παρά την έγκαιρη ενημέρωση του Υπουργείου τόσο από τους Εργαζόμενους όσο και από τους Διευθυντές και τους Τμηματάρχες των Υπηρεσιών.

Πολλοί συνάδελφοι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλοί έχουν ήδη αρρωστήσει. Εργαστήρια υπολειτουργούν επειδή πολλές εργαστηριακές αναλύσεις απαιτούν κάποια ελάχιστη θερμοκρασία. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος από τη χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών μέσων και φυσικά η δαπάνη για το λογαριασμό της  ΔΕΗ θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αξία του πετρελαίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στην συνεδρίασή του στις 05/12/2017 συζήτησε το ζήτημα και κατέληξε στα εξής:

  • Καταγγέλλει την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων παρά τις επανειλημμένες (ψευδείς) διαβεβαιώσεις τους ότι η λύση έχει δρομολογηθεί. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως οι ανάγκες των εργαζομένων για ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς είναι από τις πρώτες που θυσιάζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αφού αντιμετωπίζονται από την εργοδοσία απλά ως κόστος που πρέπει να συμπιεστεί όσο περισσότερο γίνεται για να πιαστούν οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων, για να περισσέψει χρήμα να δοθεί στην «υγιή επιχειρηματικότητα», στην «ανάπτυξη» (που πάντα θα έχει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους σαν καύσιμη ύλη).
  • Παίρνοντας υπόψη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (22/11/2017) καλεί τους συναδέλφους σε τρίωρη Στάση Εργασίας την Δευτέρα 11/12/2017 από τις 8 έως τις 11 π.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. μπροστά από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 80 έναντι ΦΙΞ).
  • Απαιτούμε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου να δώσει λύση ΤΩΡΑ για άμεση χρηματοδότηση για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και την αποκατάσταση των ζημιών από την περσινή κακοκαιρία, προσπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Την τροποποίηση του υπάρχοντος Νόμου σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου για τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες (να προμηθεύονται πετρέλαιο με απευθείας ανάθεση και με λήψη προσφορών χωρίς να εμπλέκονται οι Περιφερειακές Ενότητες). Την σύνδεση των Υπηρεσιών με το φυσικό αέριο. Επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους της διενέργειας επιθεωρήσεων και ελέγχων, για τη σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, για την πρόσληψη τεχνικού προσωπικού καθώς και για την τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Για το Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος                                                      Η  Γ.  Γραμματέας

Σκούφας Απόστολος                                       Καρανικολάου Αικατερίνη