Ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των Πομάκων της Θράκης ήρθε τις τελευταίες μέρες και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή το αραβόφωνο δελτίο με χρηστικές πληροφορίες για τους πρόσφυγες που έβγαλε η ΕΡΤ.
Οι Πομάκοι, λοιπόν, καλούν την κυβέρνηση να επιδείξει την αντίστοιχη ευαισθησία και στη δική τους περίπτωση, ανακόπτοντας την χρόνια περιθωριοποίηση τους. Συγκεκριμένα, ζητάνε από τους αρμόδιους να επιληφθούν ώστε μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής να παρουσιάζεται ένα δελτίο ειδήσεων στην πομακική γλώσσα.
«Το θεωρώ όμως αυτονόητο πως μια κυβέρνηση η οποία δείχνει τόσο μεγάλη ευαισθησία για τους μετανάστες, την ίδια ακριβώς ευαισθησία θα δείξει και για τους Έλληνες Πομάκους της Θράκης και θα φροντίσει να υπάρξει άμεσα αν όχι τηλεοπτικό, τουλάχιστον ένα ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων στην Πομάκικη γλώσσα κι αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής» σημειώνει σε άρθρο στο ιστολόγιό του ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα, ο οποίος παρουσίαζε παλιότερα δελτίο ειδήσεων στην πομακική σε τοπικό κανάλι.
«Ακόμα και σήμερα με τεράστια ευθύνη όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων υπάρχουν Πομάκοι στη Θράκη που δε μιλάνε καμία άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους. Με λίγα λόγια δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ούτε από τα ελληνόφωνα αλλά ούτε κι από τα τουρκόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης» σημειώνει ο κ. Καραζότζα και συμπληρώνει: «Για τους ανθρώπους αυτούς λοιπόν οι ειδήσεις στην πομάκικη γλώσσα, στη γλώσσα τους δηλαδή είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ενημερώνονται για την τρέχουσα επικαιρότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί χρόνια και μέχρι το «λουκέτο» στην ΕΡΤ αναμεταδίδονταν από την ΕΡΑ Κομοτηνής τουρκόφωνο δελτίο ειδήσεων, το οποίο όμως και αυτό σταμάτησε ύστερα από την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Παράλληλα, επίκαιρο παραμένει πάντα και ακόμα ένα άλλο αίτημα των Πομάκων από την ελληνική Πολιτεία, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διδασκαλία στα σχολεία της πομακικής γλώσσας ώστε να μην αναγκάζονται τα παιδιά τους να μαθαίνουν με το ζόρι μία ξένη προς αυτούς γλώσσα, την τουρκική.
Αυτό που μένει να δούμε πλέον είναι αν η κυβέρνηση ανταποκριθεί στα δίκαια αυτά αιτήματα των Πομάκων ή αν οι όποιες ευαισθησίες της περιορίζονται μόνο στους αραβόφωνους και τουρκόφωνους πληθυσμούς.
Πηγή: fonirodopis.gr/pomakohoria.blogspot.gr