ΕΙΔΗΣΕΙΣ
vouli_tsipras_mitsotakis

Ποια κόμματα είναι υπέρ της συμφωνίας για το Ελληνικό

«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, έναν εθνικό στόχο για τη χώρα, στα όρια των Ολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Παράλληλα, επιτέθηκε τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ κατηγορώντας τους ότι στο παρελθόν πολέμησαν και δεν στήριξαν την τόσο σημαντική αυτή επένδυση.

«Μόνο εμείς στηρίξαμε με συνέπεια την επένδυση του Ελληνικού, με στόχο 70.000 νέες θέσεις εργασίας, ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες το χρόνο, μία «Αθηναϊκή Ριβιέρα» από το Πέραμα έως το Σούνιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

«Η σημερινή ημέρα, εκτός από την αρχή αυτής της μεγάλης επένδυσης, σηματοδοτεί και το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα, αλλά και το τέλος των ψεμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε επί 5-6 χρόνια στους πολίτες για την επένδυση. Με τον τρόπο που η “πρώτη φορά Αριστερά” διαχειρίστηκε την κυβερνητική της θητεία, έδωσε όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα στην ΝΔ», υποστήριξε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Το Ποτάμι θα ψηφίσει την εν λόγω σύμβαση, γιατί η πραγματοποίηση τέτοιων μεγάλων επενδύσεων, υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση», τόνισε οειδικός αγορητής από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

 
Ποια κόμματα είναι υπέρ της συμφωνίας για το Ελληνικό

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «η δεκαπενταετής καθυστέρηση αξιοποίησης του Ελληνικού καταδεικνύει την προσκόλληση της ελληνικής οικονομίας σε ένα χρεοκοπημένο, κρατικιστικό μοντέλο, που στηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις». «Το πολιτικό σύστημα, σύσσωμο γενικολογούσε για την ανάπτυξη, ως μοναδική λύση για την κρίση, ωστόσο, ήταν χαμένο στη μετάφραση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, έκανε λόγο «για μια εθνική επένδυση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη», όπως είπε, η οποία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης με νέες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου της τάξεως των 50.000-60.000, που βοηθά την Ελλάδα να φύγει επιτέλους από την εσωστρέφεια», τόνισε. Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η επένδυση, χωρίς καθυστέρηση, γιατί έτσι, όπως είπε, θα βοηθήσει και στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα ξεκινήσει εντός του έτους. «Μακροοικονομικά είναι τόσο σημαντική που δεν πρέπει να γίνει κανένα λάθος καμία καθυστέρηση. Και καλά θα κάνει η αντιπολίτευση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση και να μην μένει σε πολιτικά ευφυολογήματα», τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Είναι μια συμφωνία για την οποία δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε τίποτα. Μια επένδυση οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι γνωστές όσο θα έπρεπε. Λίγα πράγματα κατάφερε να αλλάξει η κυβέρνηση», υποστήριξε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αναγκάζεται να υπερασπιστεί σήμερα μια συμφωνία την οποία είχε πολεμήσει ως αντιπολίτευση, ενώ αναγνώρισε ότι, «δεν είναι καθόλου μικρό και ασήμαντο το κόστος ανάπλασης του μητροπολιτικού πάρκου και όλα τα σπουδαία έργα που θα γίνουν στη περιοχή του Ελληνικού».

 
Ποια κόμματα είναι υπέρ της συμφωνίας για το Ελληνικό

«Το στοίχημα είναι αν μπορούμε να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Είναι μια σημαντική επένδυση που, αν ολοκληρωθεί γρήγορα, ίσως αποτελέσει και την έναρξη μιας νέας εποχής συνεννόησης και συναίνεσης», κατέληξε ο κ. Σαρίδης.

Για «συμφωνία ξεπούλημα και όχι αξιοποίησης του Ελληνικού», έκανε λόγο η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, δηλώνοντας ότι το κόμμα της θα την καταψηφίσει. «Η σύμβαση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που εξυπηρετεί εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Συνυπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις», ανέφερε η κ. Ζαρούλια.

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «ως αντιπολίτευση κλαψούριζε για το Ελληνικό και τώρα ως κυβέρνηση γίνεται ο δήμιός του και το εκτελεί από τα 11 βήματα».

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα «ξεπούλημα υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος του ελληνικού λαού».

«Είναι πράγματι μια δίκαιη ανάπτυξη αλλά όχι υπέρ του λαού. Είναι μια ανάπτυξη στον καπιταλισμό και εννοείται υπέρ μόνο των επιχειρηματιών που πατούν στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων», υπογράμμισε η κ. Μανωλάκου.