skopia

Πληγή για την οικονομία η φυγή επιχειρήσεων προς τα Σκόπια

«Όταν το 40 με 50% των εσόδων μιας επιχείρησης πηγαίνει στο κράτος μέσω της φορολογίας, κι άλλο ένα 30% χάνεται μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, σε έναν επιχειρηματία για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του μένει μόλις το 20%. Με ποιον τρόπο θα έρθει η ανάπτυξη και θα ξεπεράσουμε την ύφεση στην οποία βρισκόμαστε τόσα χρόνια;»

Υπό αυτό το καθεστώς, όπως το περιέγραψε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων έχει στραφεί στη γειτονική ΠΓΔΜ, όπου σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον τους δίνεται η δυνατότητα να διαπρέψουν.

«Η μετανάστευση των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και των νέων μέτρων της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου οι επιχειρήσεις που στρέφονται στη λύση της μετανάστευσής τους στα Σκόπια, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη ανήκουν αυτές οι οποίες έχουν δημιουργήσει πολλές υποχρεώσεις στην Ελλάδα και τους είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν σε αυτές.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες όμως βρίσκουν κίνητρα που διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη τους και τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους.

Οι 5 βασικές διευκολύνσεις που βρίσκει μία επιχείρηση με τη μεταφορά της στα Σκόπια είναι η φορολογική ασυλία για τα 5 πρώτα χρόνια, κίνητρα που παρέχονται από τον αναπτυξιακό νόμο της χώρας, το φορολογικό καθεστώς που ισχύει και δημιουργεί πολύ χαμηλότερες υποχρεώσεις σε σύγκριση με αυτές στην Ελλάδα, η άμεση σχεδόν επιστροφή του ΦΠΑ και οι χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές.

«Το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και οι χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές είναι ουσιαστικά οι δύο λόγοι για τους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφονται στη μετανάστευσή τους. Η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που πλήττονται από μία φορολογική καταδυνάστευση έχει σαν αποτέλεσμα πολλές από αυτές να σκέφτονται να μεταφερθούν σε ένα φιλικό περιβάλλον με πολύ χαμηλότερα κόστη. Εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν μία άγρια φορολογία και μία πολιτεία που βρίσκεται απέναντι τους. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δε θα αντέξουν», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ σχολιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, δήλωσε πως μοναδική λύση αποτελεί η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

Ως ανασταλτικό παράγοντα ωστόσο για τη μετακίνηση μιας επιχείρησης στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του ΒΕΘ ανέφερε το ασταθές πολιτικό περιβάλλον και το γεγονός πως οι σχέσεις των δύο χωρών δε χαρακτηρίζονται άψογες.

Επιμελητήριο Κοζάνης: Οι μεγαλύτερες εταιρίες είναι αυτές που φεύγουν

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα δήλωσε στο Press724 και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε τα φορολογικά και ασφαλιστικά δεδομένα οδηγούν τις μεγαλύτερες κυρίως επιχειρήσεις στη μετανάστευσή τους.

«Οι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να μεταφερθούν, δεν έχουν προοπτική. Επιχειρήσεις όμως με έστω 5 εργαζόμενους και πάνω, το σκέφτονται πολύ έντονα και ψάχνουν τρόπο ώστε να δραστηριοποιηθούν πλέον στα Σκόπια, κυρίως λόγω φορολογίας και ασφαλιστικού», δήλωσε ο κ. Κυριακίδης.

Στα πλαίσια της προσπάθειας της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας το Επιμελητήριο Κοζάνης σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιχειρηματική αποστολή  στα Σκόπια, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν 12 με 14 ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσω της συγκεκριμένης αποστολής στόχος είναι δημιουργηθούν Β2Β (business to business) συναντήσεις, ώστε να διαπιστωθεί ποια ελληνικά προϊόντα μπορούν να πωληθούν εκεί και τι μπορεί να εξαχθεί.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου




One thought on “Πληγή για την οικονομία η φυγή επιχειρήσεων προς τα Σκόπια

Comments are closed.