ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρεμβαίνει η Ε.Ε στη Μαδρίτη – Έκκληση για διάλογο από τις ευρωπαϊκές Αρχές!

Οι εικόνες από το δημοψήφισμα στην Καταλονία με ψηφοφόρους, ακόμα και ηλικιωμένους, να δέχονται επίθεση από την αστυνομία γεμάτοι αίματα έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε τη Μαδρίτη «να περάσει πολύ γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο» και συμπλήρωσε πως «η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει ένα πολιτικό εργαλείο». Παράλληλα όμως τόνισε πως η Κομισιόν έχει εμπιστοσύνη στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και ότι θεωρεί έκνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρούν ότι η εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ισπανία βρίσκεται σε κίνδυνο και κάλεσε τον αρμόδιο Επίτροπο Φραντς Τίμερμανς να μεσολαβήσει μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη και της καταλανικής κυβέρνησης. Ωστόσο η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει και πολλά εναντίον της επιθυμίας της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη αλλά και του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα αφού τα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αρμόδια για την εσωτερική τάξη των χωρών τους.

Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει κι άλλα παρόμοια δημοψηφίσματα στην Εύρωπη. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014 διεξήχθη όμως κάτω από διαφορετικές προϋποθέσεις και αυτό γιατί η κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο είχε συναινέσει στη διεξαγωγή του.

Η ΕΕ είχε ξεκαθαρίσει πάντως πως σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης, η Καταλονία δεν θα ήταν πλέον μέλος της και ότι θα έπρεπε να καταθέσει σχετική αίτηση ένταξης.

Ο βουλευτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζο Λάινεν κάλεσε τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Καταλανό Πρωθυπουργό Κάρλες Πουιγκντεμόντ «μετά το χάος του δημοψηφίσματος να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι δυο μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλιστές, ζήτησαν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ υπογράμμισε από την πλευρά του πως δεν θα ήθελε να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Ισπανίας αλλά καταδίκασε την άσκηση βίας ως «εντελώς απαράδεκτη». Δήλωσε πως είναι ο καιρός για αποκλιμάκωση της κατάστασης και επεσήμανε ότι μόνο «μια πολιτική λύση, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να μας πάει μπροστά».

Σε περίπτωση πάντως που η Καταλονία προχωρούσε σε ανεξαρτητοποίηση θεωρείται απίθανο πως κάποιο άλλο κράτος μέλος θα την αναγνώριζε ως αυθύπαρκτο κράτος.

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle