delta

Παράδεισος για (σπάνια) πουλιά το Δέλτα του Αξιού!

Κορμοράνοι κουρνιάζουν πάνω σε ξύλινους πασσάλους στις μυδοκαλλιέργειες της Χαλάστρας, αργυροπελεκάνοι, θαλασσαετοί και ψαραετοί αναζητούν τροφή στο Δέλτα του Αξιού, ενώ νερόκοτες βουτούν τα κεφάλια στη θάλασσα με παιχνιδιάρικη διάθεση. Περισσότερα από 10 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων και σπάνια, βρίσκουν και φέτος το χειμώνα καταφύγιο στην περιοχή όπου εκβάλουν οι ποταμοί Αξιός και Αλιάκμονας.

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκαν οι φετινές μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού με το συντονισμό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού.

Από τις πιο σημαντικές καταγραφές ήταν οι 155 αργυροπελεκάνοι που εντοπίστηκαν στο Δέλτα του Αξιού. Η ομάδα που εξόρμησε εκεί με βάρκα είδε επίσης έναν από τους θαλασσαετούς που φωλιάζουν στο Δέλτα του Αλιάκμονα. Άλλη ομάδα, στο δυτικό ανάχωμα του Αξιού, εντόπισε δύο ψαραετούς, ενώ στο ανατολικό ανάχωμα του Αξιού τρίτη ομάδα κατέγραψε σε μεγάλους αριθμούς κιρκίρια, πρασινοκέφαλες, νερόκοτες, αλλά και μπεκατσίνια, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες και από τα αρπακτικά πολλές γερακίνες και καλαμόκιρκους.

Στο παράκτιο τμήμα Αξιού – Γαλλικού καταγράφηκαν πολλά φοινικόπτερα, τουρλίδες, τρύγγες, σκαλίδρες και πολλές βαρβάρες.

Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών αποτελούν μέρος παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.