Οι πανάδες και οι δυσχρωμίες είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζονται τον καλοκαίρι, στο πρόσωπο και το σώμα, λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Πλέον, η κοσμετολογία και η δερματολογία έχουν αρκετά «εργαλεία» στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν τις πανάδες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η προστασία από τον ήλιο, όχι μόνο για λόγους ομορφιάς, αλλά και υγείας.
Πώς δημιουργούνται οι πανάδες
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα σχετίζονται με την μελανίνη, μία χρωστική ουσία η οποία έχει ως στόχο την προστασία των δερματικών κυττάρων από βλάβες και μεταλλάξεις και παράγεται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται βαθιά μέσα στην επιδερμίδα, μέσα από μία διαδικασία που ονομάζεται μελανινογένεσης.
Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν ένζυμα όπως η τυροσινάση, την οποία συχνά ακούμε σε διαφημίσεις και διαβάζουμε σε ετικέτες προϊόντων που σχετίζονται με τη δερματική λεύκανση.
Σε κάποια φάση της ζωής μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να σημάνει συναγερμό εξαιτίας κάποιου ερεθίσματος (ορμονικές διαταραχές, υπερέκθεση σε ακτινοβολία UV φυσική ή τεχνητή, όπως ο ήλιος ή λάμπες φθορίου, υπερβολική θερμότητα, τραυματισμός δέρματος, όπως ακμή ή πληγές), με αποτέλεσμα ο μηχανισμός των μελανοκυττάρων να τεθεί σε εγρήγορση και παραγάγει εντατικά μόρια μελανίνης.
Αυτή η αυξημένη παραγωγή μελανίνης, η οποία σταδιακά ανέρχεται προς τις ανώτερες επιφάνειες της επιδερμίδας και εναποτίθεται εκεί, χρωματίζει το δέρμα με αποτέλεσμα τις ορατές πανάδες.
Πώς μπορεί κανείς να απαλλαγεί από τις πανάδες
Όπως αναφέρει η Μαρία Χατζησάββα, Αισθητικός – Κοσμετολόγος, η δερματολογία, η κοσμετολογία και η αισθητική εδώ και χρόνια έχουν εξελίξει τα όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους για την αντιμετώπιση των πανάδων.
Καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι η εποχή την οποία επιλέγει κανείς για να αντιμετωπίσει τις πανάδες. Οι περισσότερες δυσχρωμίες τους χειμερινούς μήνες φαίνεται να εξαφανίζονται, αφού, λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας, δεν έχουμε την επιπλέον εναπόθεση μελανίνης σε ολόκληρη την επιδερμίδα για τη φυσιολογική της προστασία, το λεγόμενο φυσικό και ελαφρύ μαύρισμα. Δημιουργείται τότε η λανθασμένη εντύπωση ότι οι πανάδες θεραπεύτηκαν. Ωστόσο, με την έλευση της άνοιξης, αρχίζουν και πάλι να γίνονται αισθητές οι δυσχρωμίες στο πρόσωπο και τότε είναι που, δυστυχώς, οι περισσότεροι απευθύνονται στο ειδικό για να λύσουν το πρόβλημά τους.
Αντίθετα, λοιπόν, με αυτήν την τάση, η πιο ενδεδειγμένη περίοδος αντιμετώπισης των πανάδων είναι οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με έναν συνδυασμό που λευκαίνει τις πανάδες με 2 τρόπους:
Α) Από έξω: Με απολεπιστικές μεθόδους, απομακρύνονας τα επιφανειακά δερματικά κύτταρα και διώχνοντας έτσι την περίσσεια της μελανίνης. Αυτό επιτυγχάνεται με χημικά peelings, lasers και δερμοαποξέσεις. Επίσης, εφαρμόζοντας προϊόντα με Βιταμίνη Α, ενισχύουμε την κυτταρική αναγέννηση και την ανάπλαση του δέρματος.
Β) Από μέσα: Με χρήση αναστολέων μελανινογένεσης, παρεμβαίνουμε στη διαδικασία της μελανινογένεσης από μέσα, διακόπτοντάς τη. Έτσι, ρυθμίζεται η παραγωγή μελανίνης και μειώνεται η πιθανότητα αύξησης των υπαρχόντων πανάδων ή ο σχηματισμός καινούριων. Η υδροκινόνη, το κοχικό οξύ, η αρμπουτίνη, το L-ασκορβικό οξύ, το λακτικό οξύ, το αζελαϊκο οξύ είναι μερικές από τις ουσίες που έχουν αυτή την παρεμβατική δράση και λέγονται αναστολείς μελανινογένεσης. Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση στο να κάνουν πανάδες.
Πώς μπορεί να προστατευτεί κανείς
Η χρήση του σωστού αντιηλιακού προϊόντος κρίνεται απαραίτητη και θα πρέπει να προσαρμόζεται στον τύπο δέρματος αλλά και στο χρόνο έκθεσης στον ήλιο. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής (10πμ-16μμ) θα πρέπει να αποφεύγεται και η χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και ανοιχτόχρωμου ρουχισμού είναι σημαντική καθόλη τη διάρκεια της έκθεσής μας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Παράλληλα, η διατροφή μας μπορεί να θωρακίσει το δέρμα από τη βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Συγκεκριμένα, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και λυκοπένιο δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας στα κύτταρά μας, αποτρέποντας την υπερβολική παραγωγή μελανίνης.
Τέλος, σε άτομα με γενετική προδιάθεση για δημιουργία πανάδων, η χρήση προϊόντων με αναστολείς μελανινογένεσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προστατεύει και προλαμβάνει τη δημιουργία δυσχρωμιών.
Πηγή: huffingtonpost.gr