Παγωτά – μια γευστική ιστορία
22/08/2015 Share

Παγωτά – μια γευστική ιστορία

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, το παγωτό γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη. Ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού μικροί και μεγάλοι το αναζητούν. Οι περισσότεροι συνήθως προτιμούν κάποιο παγωτό στο κοντινό τους περίπτερο ή ψιλικατζίδικο. Πως ξεκίνησαν όλα αυτά; Πως φτάσαμε από τους παγωτατζήδες στα τυποποιημένα παγωτά;

Τα παγωτά υπήρχαν για αρκετά χρόνια στη ζωή των ανθρώπων, όχι όμως με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα. Η τεράστια ζήτηση που είχαν, έκανε τον Τζέικομπ Φάζελ το 1851, να ιδρύσει στη Βαλτιμόρη την πρώτη βιομηχανία παγωτού. Ενώ ο Ερνεστ Χάμγουι, ένας Σύριος μετανάστης στο Σεντ Λούις, εισήγαγε πρώιμα το παγωτό στη διαστημική εποχή, φτιάχνοντας το 1904 τον πρώτο πύραυλο της ιστορίας , εκτοξεύοντας τις πωλήσεις.

Οι πλανόδιοι παγωτατζήδες, οι οποίοι ήταν σύμβολο μια μεταπολεμικής Ελλάδας που εκσυγχρονίζονταν, έχουν πια εξαφανιστεί.  Στην Ελλάδα η πρώτη γαλακτοβιομηχανία άνοιξε το 1934, στον Βοτανικό. Λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε και στη Β. Ελλάδα, με έδρα τις Σέρρες. Τότε κυκλοφόρησε και το πρώτο τυποποιημένο παγωτό και καινοτομίες για τα ελληνικά δεδομένα όπως το παγωτό-ξυλάκι, ο πύραυλος κλπ.

Η πώληση παγωτού ήταν σχεδόν μονοπώλιο μέχρι τις αρχές του ΄70, όταν άρχισε να ανοίγει η αγορά. Σήμερα όπως δείχνει η τελευταία έρευνα της ICAΡ, οι Έλληνες προτιμούν να αγοράζουν παγωτά από περίπτερα ή ψιλικατζίδικα. Μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 40%, προτιμούν το παγωτό ξυλάκι.

Τα παγωτά, διακρίνονται σε χύμα και τυποποιημένα. Τα παγωτά χύμα, θα τα βρείτε σε ζαχαροπλαστεία ή σε μαγαζιά αποκλειστικά με παγωτό. Αν αγοράζουμε παγωτό χύμα, καλό είναι να γνωρίζουμε το εργαστήριο, που το παρασκευάζει. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα, που έρχονται σε επαφή με παγωτό, πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρά. Τα τυποποιημένα παγωτά πωλούνται σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα, super market κλπ. Φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες, που δεν είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, δεν είναι υπερβολικά γεμάτοι και δεν περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από παγωτά.

Οι… μύθοι ωστόσο που κυκλοφορούν για το παγωτό είναι πολλοί. Καταρχάς, ο μύθος ότι «αν φας παγωτό θα σε πιάσουν τα λαιμά σου» έχει καταρριφθεί πλέον από την ιατρική έρευνα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το παγωτό ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα. Άλλωστε οι Σκανδιναβοί για παράδειγμα ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα δεν σταματούν να καταναλώνουν παγωτό, χωρίς καμία επίπτωση στην υγεία τους. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως παρόλο που οι χώρες τους είναι οι πιο κρύες στην Ευρώπη καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα παγωτού ακόμα και από τις πιο  ζεστές χώρες της Μεσογείου.

pagoto2

Επίσης, αγνοείστε αυτούς που λένε ότι το παγωτό παχαίνει. Φροντίστε απλά να το καταναλώνετε με μέτρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε ένα απλό παγωτό την εβδομάδα. Όποιο παγωτό και να προτιμήσετε, προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες αναλογικά με πολλά άλλα γλυκίσματα. Φροντίστε να αποφεύγετε τα παγωτά με επικάλυψη σοκολάτας ή με διάφορα  πρόσθετα όπως ξηρούς καρπούς και σιρόπια. Επίσης, μην ξεχνάτε πως πολλές εταιρίες έχουν κυκλοφορήσει και διάφορα παγωτά με λίγες θερμίδες.

Όσον αφορά τώρα τα παγωτά του εμπορίου, βλέπουμε στην σύσταση του ότι έχει γλυκαντικές ουσίες, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές και χρωστικές ύλες. Δεν περιέχει όμως τα επιβλαβή συντηρητικά,  γιατί είναι ένα προϊόν που αποτελείται από παστεριωμένο γάλα και χρειάζεται μόνο ψύξη για να συντηρηθεί.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κάποια πράγματα που σαφώς πρέπει να προσέξετε. Αρχικά, δεν πρέπει να συνδυάζουμε παγωτό με άλλα γλυκά. Για παράδειγμα, η καρυδόπιτα με παγωτό αν και είναι  πολύ νόστιμος συνδυασμός δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τον οργανισμό μας,  γιατί και τα δύο γλυκίσματα περιέχουν λιπαρά και ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για τον συνδυασμό παγωτό-βάφλα κλπ.

Όλα τα παγωτά δεν είναι ίδια. Η ποιότητα του γάλακτος και η προέλευση των υλικών είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν την διαφορά. Πρέπει να αγοράζουμε παγωτό μόνο από παραγωγό που εμπιστευόμαστε και είμαστε σίγουροι για τις συνθήκες υγιεινής και παστερίωσης του γάλακτος. Αν δεν είμαστε σίγουροι το τυποποιημένο παγωτό είναι σίγουρα μια ασφαλής επιλογή.

Ωστόσο, δεν αγοράζουμε τα τυποποιημένα παγωτά, όταν δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή παρατηρούμε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη. Επίσης, δεν τα καταναλώνουμε αν έχουν γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή ή η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη. Αν μεταφέρουμε τα παγωτά στο σπίτι, τα βάζουμε αμέσως στον καταψύκτη. Η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις πρέπει να γίνεται σε ισοθερμικές συσκευασίες.

Έτσι λοιπόν ξέρετε τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν θα αγοράζετε παγωτό για εσάς ή τα παιδιά σας. Απολαύστε τα, προσέξτε από που θα τα αγοράσετε και μην ξεχνάτε το μέτρο. Τέλος, μην ξεχνάτε πως το παγωτό είναι και συνώνυμο της χαράς. Οπότε όταν η διάθεσή σας δεν είναι στα καλύτερά της αναζητήστε ένα παγωτό και σκεφτείτε αλλιώς τα πράγματα.

Πηγές: bletsas.gr, loutrakiblog.gr, Το Βήμα, tvxs.gr