Ο παγωμένος Βαρδάρης «θερίζει» την Ειδομένη, κάνοντας την καθημερινότητα χιλιάδων προσφύγων στοίχημα επιβίωσης. Για ένα οκτάχρονο αγοράκι από τη Συρία, μια μπάλα, ένα αυτοσχέδιο τέρμα από δυο πέτρες και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο αποτελούν πολύτιμα εφόδια.
Είναι ο «Μέσι της Ειδομένης», όπως τον… βάπτισαν ένα παγωμένο βράδυ όσοι τον παρατηρούσαν να περιμένει την «απόδραση» της οικογένειάς του προς την ελευθερία, παίζοντας απλά με μια πλαστική μπάλα. Τι άλλο να ζητήσει ένα οκτάχρονο αγόρι…
Χθες τα θλιμμένα μάτια του έλαμψαν. Η καρδιά του ζεστάθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ηταν η στιγμή που τον πλησίασαν τα μέλη ενός τηλεοπτικού συνεργείου, που βρίσκεται στην Ειδομένη για λογαριασμό του ARD, που εκπέμπει στο πρώτο πρόγραμμα της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης. Ελληνες όλοι τους, με επικεφαλής τον Αγγελο Μισιρλή, από τους πιο παλιούς οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, πρόεδρο της Κοινωνίας Μελών Αρη.
Μια φανέλα του Αρη και ένα κασκόλ έντυσαν το κορμάκι του «μικρού Μέσι». Μια ζεστή αγκαλιά κι ένα χαμόγελο ήταν αρκετά για να τον ταξιδέψουν στο μεγαλύτερο γήπεδο που θα μπορούσε να φανταστεί. Με τον ίδιο ελεύθερο και πρωταγωνιστή.
«Επαιξα την προηγούμενη μέρα μαζί του ποδόσφαιρο και γελούσαν μέχρι και τα… αυτιά μας. Σήμερα (σ.σ.: χθες) με περίμενε με αγωνία στο ίδιο μέρος για να ξαναπαίξουμε. Δεν το σκέφτηκα πολύ. Του έκανα δώρο μια φανέλα του Αρη κι ένα κασκόλ…» λέει συγκινημένος στη «δημοκρατία» ο κ. Μισιρλής, αποκαλύπτοντας τα λόγια που του είπε: «Καλό ταξίδι, αλάνι, όπου κι αν πας, να αγαπάς τους Ελληνες και την Ελλάδα».
Ο μικρός Σύρος μπορεί να είναι και σήμερα στο ίδιο μέρος, με την μπάλα και τη φανέλα να του κρατούν συντροφιά. Μπορεί και όχι. Μπορεί να έχει βρει τη δική του γη της Επαγγελίας, με την αγάπη της Ελλάδας χαραγμένη σίγουρα μέσα του. Οπως είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες με ένα άλλο προσφυγόπουλο από τη Συρία, τον Σαΐντ. Η ιστορία του είχε συγκλονίσει όλον τον πλανήτη, όταν έπεφτε στο έδαφος από την κλοτσιά μιας εικονολήπτριας στην Ουγγαρία. Λεπτομέρεια: Ο Σαΐντ είχε φύγει από την Ελλάδα φορώντας μια φανέλα του Αρη, δώρο του Θεσσαλονικιού οπερατέρ, στο τρένο για την ελευθερία…
Πηγή: Δημοκρατία