ΕΙΔΗΣΕΙΣ
zevgari

Ο καλός γάμος σώζει την καρδιά

Ενας ευτυχισμένος γάμος ωφελεί σοβαρά την καρδιά, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Μελετώντας 1.300 ζευγάρια σε μία περίοδο ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ένας κακός γάμος επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς, καθώς όταν η σύζυγος είναι αγχωμένη εξαιτίας ενός κακού γάμου, η αρτηριακή πίεση του συζύγου της ανεβαίνει, σύμφωνα με τη μελέτη. Αν και οι δύο σύζυγοι πιστεύουν ότι ο γάμος τους είναι προβληματικός, τότε η πίεση του συζύγου ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Ωστόσο, στις γυναίκες τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς ναι μεν η πίεσή τους ανεβαίνει όταν θεωρούν πως έχουν έναν κακό γάμο, πέφτει όμως όταν ο άνδρας τους είναι περισσότερο αγχωμένος ή δυσαρεστημένος. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι γυναίκες μπορούν να βρουν υποστήριξη από μεγαλύτερο δίκτυο φίλων και συγγενών, οπότε αν ο σύζυγός τους δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει βοήθεια, στρέφονται αλλού.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να διερευνήσουν τι γίνεται και με τους… μέτριους γάμους, όσους δηλαδή δεν είναι ούτε κακοί ούτε καλοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις και οι δύο σύζυγοι παρουσίαζαν σταθερά υψηλή πίεση σε σχέση με όσους είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο.