Κρατώντας ασυνήθιστα χαμηλούς πολιτικά τόνους ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να γεμίσει το άδειο καλάθι της ΔΕΘ με τα 246 εκατομμύρια που αναμένει να λάβει από τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτά θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της Υγείας και του κοινωνικού κράτους, όπως ανέφερε αναλυτικά ο πρωθυπουργός και η εξαγγελία αυτή αποτελεί μάλλον και τη μοναδική «έκπληξη» σε μια κατά τα λοιπά, αναμενόμενη ομιλία του.Ο κ. Τσίπρας, ως προβλεπόταν, απέφυγε την ακατάσχετη παροχολογία, επικεντρώνοντας τις ανακοινώσεις του στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, μίλησε για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και σταδιακή ελάφρυνση των ευπαθών ομάδων, ανέπτυξε το παραγωγικό μοντέλο στο οποίο έχει ως στόχο να ανασυγκροτηθεί στη χώρα και ξετύλιξε την αφήγησή του για την ανάγκη παραγωγής πλούτου στη χώρα με δίκαιη κατανομή της ωφέλειάς τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε (ομοίως ως αναμενόταν) και τις «κόκκινες γραμμές» εν όψει της β’ διαπραγμάτευσης στα εργασιακά, επαναλαμβάνοντας τα περί ευρωπαϊκού κεκτημένου ενώ προσπάθησε να αποσοβήσει και τα σενάρια περί πολιτικών εξελίξεων, τονίζοντας ότι θα είναι πρωθυπουργός και ως τέτοιος θα προβαίνει κάθε χρόνο (έως το 2019) σε απολογισμό του έργου του ενώπιον των παραγωγικών φορέων της ΔΕΘ.
Καίτοι πάντως αναγνώρισε ότι η έξοδος από την κρίση είναι ζήτημα «μαραθωνίου» και όχι «κατοστάρι» παράλληλα «πρόβλεψε» ότι η οριστική έξοδος από το μνημόνιο είναι ζήτημα δύο ετών.
Απολογητικός εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης μεν αλλά επ αυτού του πεδίου ουσιαστικές ελαφρύνσεις δεν διέβλεψε παρά μόνον εάν ανακάμψει η οικονομία.
Στο καλάθι των φοροαπαλλαγών, η (στο μέλλον) μείωση των έμμεσων φόρων και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από «δικαιότερο» φόρο όπως είπε, γενικώς και αορίστως.
Από το αφήγημα του δεν έλειπε (ασφαλώς) η πάταξη της «διαπλοκής» και της φοροδιαφυγής, εξαίροντας την κυβέρνησή του για την διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, οι οποίες (θα) αποφέρουν 246 εκατ. Στο κρατικό ταμείο, σε αντίστιξη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που τα προηγούμενα 27 χρόνια, τις «στερούσαν».
Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν «αναλώθηκε» σε πολυμέτωπα πυρά αλλά έβαλλε αποκλειστικά και μόνον κατά της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο εγκάλεσε για υπερασπιστή των «κρατικοδίαιτων ολιγαρχών, των off shore και των θαλασσοδανείων».
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στην ευρωμεσογειακή σύνοδο, καθώς ομολόγησε ότι στους στόχους της ανήκει και η υπέρβαση της οικονομικής και διαρθρωτικής «ανισότητας που φαίνεται να παγιώνεται ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο». Και τούτο, γιατί μέχρι χθες ( οπότε και πραγματοποιήθηκε η σύναξη των 7 της μεσογείου) διακήρυττε πως η πρωτοβουλία του δεν έχει διαιρετικό χαρακτήρα εντός της Ε.Ε
Ουδένα εξέπληξε και ο εξόχως θετικός απολογισμός για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και η υπεράσπιση τόσο της υπογραφής του τρίτου μνημονίου όσο και των …διαδικασιών που οδήγησαν σε αυτή, δια της διαπραγμάτευσης.
Άλλωστε κατά τον κ. Τσίπρα: «Δόθηκε μια ανάσα για την κοινωνία και την οικονομία.
Και αυτό δεν είναι εκτίμηση, είναι δεδομένο.»