«Πλαφόν» στις εξετάσεις που μπορούν να υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ βάζει το υπουργείο Υγείας.
Κάθε εξέταση δεν θα καλύπτεται από τον Οργανισμό, εφόσον δεν έχει παρέλθει διάστημα 20 ημερών από την προηγούμενη (ίδια εξέταση). Ο περιορισμός δεν ισχύει στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος αντιμετωπίζει ειδικό πρόβλημα υγείας, για το οποίο γνωματεύει γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Τα παραπάνω προβλέπει -μεταξύ άλλων- χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι ο περιορισμός αυτός είναι τέσσερις μέρες για τις εξής εξετάσεις:
Γενική Αίματος, χολερυθρίνη, CPK,CPK – MB, ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο), σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, αμυλάση, INR – PT – PTT, B – χοριακή γοναδοτροπίνη, γενική ούρων, CRP ποσοτικό και ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση.
Η συνταγογράφηση
Με την απόφαση απαγορεύεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων (βιοπαθολόγους, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγους και παθολογοανατόμους), με την εξαίρεση της ειδικότητας των ακτινοδιαγνωστών – επεμβατικών ακτινολόγων, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο όριο συνταγογράφησης εξετάσεων.
Γιατροί με ειδικότητα αναισθησιολογίας που εργάζονται σε ιατρεία πόνου, καθώς και οι οδοντίατροι δύνανται να συνταγογραφούν ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις, με μηνιαίο πλαφόν ανά ειδικότητα.
Οι περιορισμοί αυτοί αποτελούν συνέχεια παλαιότερης απόφασης του 2014 και στοχεύουν στον έλεγχο της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι -από την αρχή του έτους- υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού.
Το πρώτο δίμηνο καταγράφηκαν υπερβάσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει πως από μηνιαίο προϋπολογισμό 26,1 εκατομμυρίων ευρώ, η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις ανήλθε στα 31 εκατομμύρια ευρώ.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει διαπιστώσει τεράστιες αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς του Οργανισμού, οι οποίοι είναι «κλειστοί», δηλαδή δεν μπορεί να πληρώνεται ούτε ένα ευρώ περισσότερο από το ποσό που προβλέπεται σε κάθε κωδικό. Τις υπερβάσεις πληρώνουν οι πάροχοι (γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια), με τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback).
Κονδύλι
Το 2015 προβλεπόταν για διαγνωστικές εξετάσεις κονδύλι 302 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ξεπεράστηκε σημαντικά και οι πάροχοι υποχρεώθηκαν σε clawback της τάξης του 48%.
Για το 2016 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει 314 εκατομμύρια ευρώ και -με τον σημερινό ρυθμό υπερβάσεων- το σχετικό κονδύλι θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ απο ethnos.gr