ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Αύριο στην Αθήνα οι θεσμοί

Ενδεχομένως και αύριο οι επικεφαλής των θεσμών να βρίσκονται στην Αθήνα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά «εάν επιθυμούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε το καλοκαίρι».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως όπως είπε, υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.

Η επιστροφή των θεσμών θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ενθαρρυντική χαρακτήρισε την απόφαση για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών από αύριο στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ωστόσο αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό.

«Πρέπει να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τη δουλειά που αφορά:

  • Θεμελίωση του Ταμείου επενδύσεων
  • Μεταρρύθμιση στον φόρο εισοδήματος
  • Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη του πλεονάσματος που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.

Αναγνώρισε ότι «προφανώς και υπάρχει συσχετισμός με το προσφυγικό γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά συγκεκριμένα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά το χρέος τόνισε ότι θα υπάρχουν συζητήσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα.

Πηγή: naftemporiki