Ολοκληρώθηκε σήμερα το διήμερο σεμινάριο «Περί Δημοκρατικής Διακυβέρνησης Μητροπολιτικών Περιοχών», στη Θεσσαλονίκη. Το σεμινάριο διεξήχθη ως μέρος του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης «Τεχνική Βοήθεια ως προς τη Θεσμική Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».
Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης είχε απευθύνει πρόσκληση τον προηγούμενο Μάιο για να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Διακυβέρνηση (CDDG) σχετικά με τη διακυβέρνηση των μητροπολιτικών περιοχών.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να παρασχεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και στις αντιπροσωπείες της CDDG που συμμετέχουν σ’ αυτό μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διακυβέρνηση των μητροπολιτικών περιοχών, μέσα από την εμπειρία και τις καλές πρακτικές άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, η εκδήλωση έφερε σε επαφή εκπροσώπους κρατών μελών και μητροπολιτικών περιοχών με εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενους φορείς της Ελλάδας και διεθνείς οργανισμούς (π.χ. ΟΟΣΑ και METREX).
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου παρουσίασε τις πιο πρόσφατες καλές πρακτικές της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη:
1.Τη σύνταξη και την υλοποίηση της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η οποία στοχεύει στην αναγέννηση του πολεοδομικού συγκροτήματος και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος ζωής και εργασίας στους κατοίκους του.
2.Το συντονισμό για την εξουδετέρωση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.
Για την περίπτωση της εξουδετέρωση της βόμβας τόνισε ότι η κρίση που προέκυψε λειτούργησε ως ευκαιρία και αφορμή για τη σύνταξη ενός εγχειρίδιου διαδικασιών, για πρώτη φορά, για παρόμοιες περιπτώσεις. Πλέον, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης διαθέτει τον οδηγό αυτό όπως στην πρόσφατη περίπτωση του Ασπροπύργου.
Επίσης, παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη της Μητροπολιτικής Περιοχής της Θεσσαλονίκης. Τόνισε ότι αποτέλεσε την αφορμή και την ευκαιρία, συνεργασίας των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των Δήμων και της Περιφέρειας. Το σχέδιο, όπως τόνισε η κ. Πατουλίδου, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 84,5 εκ. ευρώ από τα οποία τα 68,5 εκ. ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 16 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Ήδη έχουν εκδοθεί και οι πρώτες προσκλήσεις του προγράμματος, ύψους 28 εκ. ευρώ.
«Μοναδικός εκφραστής της μητροπολιτικότητας, στη Θεσσαλονίκη, είναι η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης και το θεσπισμένο από το νόμο του ‘Καλλικράτη’, όργανο, η Μητροπολιτική Επιτροπή. Αποδεικνύουμε στην πράξη ως Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ότι έχουμε την ικανότητα συντονισμού και την κουλτούρα συνεργασίας ως ο αποκλειστικός Μητροπολιτικός Φορέας της πόλης μας που είμαστε ορισμένοι βάσει του νόμου ‘Καλλικράτη’. Και περιμένουμε ο μητροπολιτικός ρόλος μας να ενισχυθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών», επισήμανε η κ. Πατουλίδου.