ΕΙΔΗΣΕΙΣ
vouli

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή

Υπέρ της πρότασης  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, τάχθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά παρεμβαίνοντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

«Ο λαός πρέπει να ξέρει τα λάθη όλων μας, τις ευθύνες, τις παραλείψεις. Θα στηρίξουμε την πρότασή σας για Εξεταστική για όλα τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Γιατί όμως δεν τολμάτε να πείτε «ναι» στην πρότασή μας για Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια από το 2000 και μετά;», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Δεν μας αγγίζουν οι αναφορές σας στα οικονομικά των κομμάτων. Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα μόνοι μας. Εξαντλήσαμε τους ελέγχους και όλα τα πορίσματα βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα. Δεν έχουμε να καλύψουμε τίποτα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απολύτως».

Αναφερόμενη στις 13 ρυθμίσεις υπέρ της διαπλοκής που κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η κ. Γεννηματά σχολίασε: «Μιας και δεν καταφέρατε να ακυρώσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, ακυρώστε τις 13 ρυθμίσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. «Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί την χειραγώγηση του κράτους και της Δικαιοσύνης. Είμαστε μία χώρα που δεν υπάρχει μόνο capital control, αλλά και Justice control», είπε και υπογράμμισε πως «όποιος έχει παραβεί τους νόμους, να πληρώσει όποιος και αν είναι. Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».

Όπως εκτίμησε η Φ. Γεννηματά η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί «πυροτέχνημα και αντιπερισπασμό του λαού από τα αδιέξοδά του» και μία «πρωτοβουλία πολωτική, διχαστική».

Δ. Κουτσούμπας: Ο ένας βγάζει τα βρόμικα του άλλου στη φόρα για να προωθήσει δικά του συμφέροντα

«Όλος ο 20ος αιώνας και οι αρχές του 21ου αιώνα είναι γεμάτες από τέτοιες «μάχες». Δεν αποτελεί πρωτοτυπία η σημερινή συζήτηση», επεσήμανε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος υπενθύμισε ότι και την περίοδο του δικομματισμού ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η διαφθορά προτασσόταν όσο περισσότερο τα δύο κόμματα πλησίαζαν το ένα το άλλο.

«Σας έχουμε μάθει. Κάθε φορά που τα κόμματα των μνημονίων ένιωθαν την λαϊκή πίεση και αγανάκτηση, και συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανασύρονταν από τα συρτάρια η διαπλοκή, η σκανδαλολογία», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αφορούν αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στα παλιά και τα νέα τζάκια, υποστήριξε και κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την SIEMENS, αντί να δημιουργεί Επιτροπές.

Για το ΚΚΕ το πρόβλημα από το οποίο προκύπτει η διαπλοκή είναι ο «κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός». «Τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα πάντα σχετίζονταν με την ανάδειξη νέων τζακιών», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, εκτιμώντας ότι «ο ένας βγάζει τα βρόμικα του άλλου στη φόρα ως μέσο προώθησης των δικών του συμφερόντων».
«Η απαίτηση για μέχρι τέλους διαλεύκανση όλων των σκανδάλων δεν πρέπει να οδηγεί σε συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών των λαϊκών προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας υπενθυμίζοντας προτάσεις του ΚΚΕ για την διαφάνεια.
Στ. Θεοδωράκης: Αγαπημένο σπορ κάθε κυβέρνησης η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

«Η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ήταν το αγαπημένο σπορ όλων των κυβερνήσεων. Ζήτημα είναι αν θα βρεις έναν δύο πρωθυπουργούς που δεν προσπάθησαν ή που δεν πρόλαβαν να στήσουν, το δικό τους παραμάγαζο μέσα στη Δικαιοσύνη. Και για εσάς από ό,τι φαίνεται ήταν μεγάλη προτεραιότητα», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η εφημερίδα «Ακρόπολις» του κατηγορούμενου για εκβιασμό εκδότη Μαυρίκου έγραφε εναντίον του Ποταμιού και ότι ο πρωθυπουργός μερίμνησε να αλλάξουν οι διευθύνσεις σε ΔΟΛ (Βήμα, Νέα) και Πήγασο (Έθνος): «Τις μέρες που τα πληρωμένα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πετούσαν τόνους λάσπης στο Ποτάμι, ότι είναι όργανο των καναλαρχών και του Μπόμπολα, την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας, σε μυστικές νυχτερινές συναντήσεις σε σπίτια στην Κάντζα και στο Κολωνάκι προσπαθούσε με παζάρια και σε κάποιες περιπτώσεις τα κατάφερε, να επιβάλει διευθυντές της αρεσκείας του στον ΔΟΛ και στον Πήγασο».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε αρκετές φορές στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Όπως είπε, οι δυο τους «ενώνουν δύο συστήματα που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια. Και στόχος αυτών των συστημάτων είναι η χειραγώγηση των λειτουργών της δικαιοσύνης. Είναι συστήματα που γεννήθηκαν από τους συντηρητικούς της χώρας. Και τώρα υιοθετούνται με ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς της αριστεράς. Αυτή η ανίερη συμμαχία δείχνει και τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του παλιού και του νέου παλιού».

Έκανε λόγο για «δεξιά μετεγγραφή» Παπαγγελόπουλου και σχολίασε: «άλλο Παπαγγελόπουλος και άλλο Ντι Πιέτρο».

Για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Επιλέξατε την κυρία Θάνου για την προεδρία του Αρείου Πάγου, αφού πρώτα είχε δώσει εξετάσεις στην Κουμουνδούρου. Ήταν δικαστής, αλλά θεωρούσε «παράνομο, απεχθές και επονείδιστο» το χρέος. Ήταν δικαστής, αλλά έστελνε επιστολές στο Γιούνκερ λέγοντάς του ότι ο λαός στηρίζει την κυβέρνησή του στον αγώνα της κατά της λιτότητας», είπε και πρόσθεσε: «Και βεβαίως ανταμείφθηκε η κυρία Θάνου. Έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η κυρία Θάνου συνηθίζει να λέει από τότε στις συνεντεύξεις της ότι «ο δικαστής δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στο Θεό». Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση το «Θεός» είναι το ψευδώνυμο του κ. Τσίπρα».

Π. Καμμένος: Θα στηρίξω μέχρι τέλους τον Αλ. Τσίπρα

Με την φράση «τα αιτήματα ενίοτε γίνονται αποδεκτά» ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σχολίασε την αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης. Παράλληλα δήλωσε ότι  «θα στηρίξω μέχρι τέλους» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «γιατί ούτε σπίτι πήρε από τον Χριστοφοράκο, ούτε συνέταιρος της διαπλοκής ήταν».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ρωτώντας αν συγγενής του έχει μετοχές στην MARFIN, ενώ σημείωσε ότι το έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης και εμφανίζει την ΕΡΤ να συνάπτει συμφωνία με τον εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολις» υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΕΡΤ που διόρισε η Ν.Δ.

Για το αίτημα περί εκλογών ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε: «Θα σας θυμίσω μία φράση του αείμνηστου Καραμανλή: «τα αιτήματα ενίοτε γίνονται και αποδεκτά». Αν θέλετε ακολουθείστε την κοινοβουλευτική διαδικασία».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο της Ν.Δ. του θύμισε πως «όταν ήσασταν στη Βοστώνη τον Οκτώβριο του 1993 ο πατέρας σας, ο Κώστας Μητσοτάκης, μίλησε στο ΣΕΦ και κατήγγειλε ότι ανατράπηκε από μία ανίερη συμμαχία συμφερόντων που δεν ήθελαν να πουληθεί ο ΟΤΕ. Χιλιάδες κόσμου τότε είχε ένα σύνθημα: «αλήτη, προδότη Σαμαρά». Ο πατέρας σας δάκρυσε, και αυτό δεν το ξέχασε».

«Η Ν.Δ. μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αντ. Σαμαρά από μαχητής εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής, έγινε συνέταιρος» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι «ο κ. Σαμαράς έδωσε άφεση αμαρτιών στην διαπλοκή». «Αλλάξατε τη Ν.Δ. και την κάνατε δικηγόρο της διαπλοκής», υπογράμμισε. «Επιτίθεστε σε αυτούς που χτυπούν την διαπλοκή και τα συμφέροντα, και θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτός δεν είναι ο ρόλος της Ν.Δ.», είπε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Ψυχάρη είπε ότι «την κατσιάσατε την γάτα» και ότι «ο λαός πιστεύει ότι αυτή η συμμορία εκδοτών, επιχειρηματιών και πολιτικών είναι πανίσχυρη». «Θα πληρώσετε όλοι για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της χώρας και αυτή η κυβέρνηση θα παραμείνει», κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Β. Λεβέντης: Παραμονή φόρων και βαρών, ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να φανεί ότι πατάσσεται η διαπλοκή

«Όπως η σουπιά ρίχνει μελάνι για να θολώσει τα νερά, έτσι και ο κ. Τσίπρας θέλει να μας πει ότι κυνηγάει τη διαπλοκή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

«Παραμονή φόρων και βαρών, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φανεί ότι πατάσσεται η διαπλοκή», συνέχισε και πρόσθεσε: «Αποτελέσματα θέλει η κοινωνία».

Όπως είπε, αν άκουγε κανείς την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, θα νόμιζε ότι όλα πηγαίνουν τέλεια σε αυτή τη χώρα. «Η Ελλάδα είναι ένα σάπιο καθεστώς και εδώ αγωνίζεστε να μας πείσετε ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα», διευκρίνισε.

«Γιατί έγινα ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός; Ανακάλυψα το φάρμακο της φυματίωσης; Το πνεύμα ενότητας έκανε τον λαό να με θέλει. Εγκλωβισμένοι οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης. Αυτά είναι παλαιοκομματικά και ο λαός τα κατακρίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νέο κόμμα, όλο το ΠΑΣΟΚ μέσα είναι» είπε εν συνεχεία.

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, της καταλόγισε ότι από «αντιμνημονιακή έγινε μνημονιακή και το αντίστροφο». Συμπλήρωσε επίσης ότι εκείνος είχε σταθερή θέση υπέρ της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Επανέλαβε παράλληλα την πρότασή του για «κυβέρνηση 240 εδρών», προκειμένου όπως είπε, «να δουν οι ξένοι μια κυβέρνηση σοβαρή και να έρθουν επενδύσεις». Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική