Διάχυτη ήταν η ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το μέλλον της Τουρκίας καθώς η γειτονική χώρα βγαίνει από το δημοψήφισμα βαθιά διχασμένη. Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικές, λόγω και των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει μεν την ανακούφιση του για το τέλος της προεκλογικής περιόδου – που τραυμάτισε τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα – αλλά ταυτόχρονα να συστήνει ψυχραιμία σε όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.
Οι επιφυλάξεις των ευρωπαίων αφορούν κυρίως την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, αν θα διολισθήσει σε πιο αυταρχικές πολιτικές αλλά και για τις επιλογές που θα κάνει σε μια σειρά από κρίσιμα περιφερειακά θέματα όπως η κρίση στη Συρία, το προσφυγικό, το Κυπριακό, και η ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας.
Γκάμπριελ: Να παραμείνουμε ψύχραιμοι
Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. «Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο» επισήμανε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωσή του.«Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Φερχόφσταντ: Αν επιμείνει ο Ερντογάν να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολίασε τη μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν ο Ερντογάν επιμείνει στις απόψεις περί συνταγματικής αναθεώρησης, τότε η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις όποιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προέτρεψε τους Ευρωπαίους ο κ. Φερχόφσταντ.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Η τουρκική ηγεσία να προσέξει τα επόμενα βήματά της
Η τουρκική ηγεσία πρέπει να σκεφθεί με προσοχή τα επόμενα βήματά της, επισήμανε το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμερα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ σε ανακοίνωση του σημείωσε επίσης ότι «είναι ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρχή του κράτους δικαίου όπως κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος, είναι πανέτοιμο να στηρίξει την χώρα σε αυτή τη διαδικασία» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
Λευκωσία: «Επιθυμούμε να επικρατήσει η ομαλότητα στην Τουρκία»
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Άγκυρα μετά το δημοψήφισμα στο Κυπριακό εμφανίζονται εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου στη Λευκωσία. «Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό», δήλωσε απόψε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδιαφέρει, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Υπάρχει, είπε, «ένα επίπεδο ανησυχίας, αφού σε κάθε περίπτωση η Τουρκία από αύριο θα είναι μια διαφορετική χώρα». Σε δήλωση στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι είναι πρόωρο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με ανάρτηση του στο Twitter επεσήμανε: «Και τώρα Κυπριακό. Να δούμε τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, να τις αξιολογήσουμε σοβαρά και να προχωρήσουμε συλλογικά» γράφει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου του Προέδρου του ΔΗΚΟ ΝικόμΛα Παπαδόπουλου ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Εθνικό Συμβούλιο άμεσα . Ακόμα πιο επιβεβλημένη η ολική αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία και η εφαρμογή νέας στρατηγικής έναντί της».
Στάση αναμονής από την Ελληνική κυβέρνηση
Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση ή το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε υπάρξει. Η πρώτη αντίδραση στην Αθήνα προήλθε από το Ποτάμι το οποίο εξέφρασε την ευχή ο Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες για καλό σκοπό. «Ελπίζουμε να μην διολισθήσει σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» σημείωναν συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη.
«Καισαρικό καθεστώς» βλέπει ο Λοβέρδος
Για «καισαρικό καθεστώς» έκανε λόγο στη δήλωσή του για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υπογράμμισε την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει ως συνέπεια τη δημιουργία καισαρικού καθεστώτος, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το προεδρικό πολίτευμα, αφού απουσιάζουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την εξισορρόπηση των εξουσιών και τη Δημοκρατία.
«Αν», επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, «στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στο καθεστώς που αυτό δημιουργεί προστεθούν και οι ακραίες θέσεις των τελευταίων κυρίως μηνών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως είναι εύλογες οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επαρκεί να γίνει ο Ρ.Τ. Ερντογάν «Σουλτάνος», σχολίασε μέσω twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Κουμουτσάκος: Όλα θα κριθούν από τη σωφροσύνη της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας
Εμείς στην Ελλάδα προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, εδραιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες ανέφερε ο τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που, όχι μόνον θα διατηρήσει, αλλά και θα μπορέσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη» σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Σημείωσε επίσης ότι «η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός.
Πηγή: protothema.gr