ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ipnos-roloi

Ξύπνιοι στο κρεβάτι; Οι 5 λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Με την σεζόν να βρίσκεται στην μέση της και τις διακοπές να βρίσκονται τουλάχιστον ένα εξάμηνο μακριά, η κούραση χτυπάει… κόκκινο. Ενώ όμως ένας καλός ύπνος θα ήταν… βάλσαμο, αρκετοί άνθρωποι δεν μπορούν να τον έχουν.

Για ποιο λόγο όμως κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κλείσουν μάτι μέσα στη νύχτα; Τι είναι αυτό που τους κρατάει ξύπνιους και αντί να ξεκουράζονται, καταλήγουν να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι;

Παρακάτω, παρουσιάζονται οι 5 λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαλάσει ένας υπέροχος βραδινός ύπνος:

1. Θόρυβος
Μπορεί όταν ξαπλώνουμε να αισθανόμαστε νυσταγμένοι, όμως όταν κλείνουμε τα μάτια μας ο εγκέφαλος μας συνεχίζει να λειτουργεί σχεδόν κανονικά, για το πρώτο διάστημα. Αν τότε δεν υπάρχει ησυχία, οι ενοχλητικοί θόρυβοι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόβλημα στον ύπνο.

Οταν ξεκινάει η διαδικασία του ύπνου, μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος μπλοκάρει την ροή των πληροφοριών που δεχόμαστε στο υπόλοιπο του εγκεφάλου. Ωστόσο οι θόρυβοι ξεπερνούν το φράγμα του υποθαλάμου, καθώς οι ήχοι είναι αυτοί που μπορούν να μας ξυπνήσουν.

Για την πρώτη μισή ώρα, ο ύπνος είναι αρκετά ελαφρύς και είναι εξαιρετικά εύκολο να διακοπεί από κάποιον ήχο. Αν ο οργανισμός ξυπνήσει, τότε η διαδικασία ξεκινάει σχεδόν και πάλι από την αρχή. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ατέρμονο κύκλο μέσα στην νύχτα, αν δεν υπάρχει ησυχία.

2. Λάθος… ωράρια
Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του βιολογικό ρολόι το οποίο τον… ενημερώνει όταν είναι κουρασμένος. Ο λεγόμενος Κιρκάδιος ρυθμός, στον κύκλο των 24 ωρών. Ενας βασικός ρυθμιστής των οργανισμών μας είναι το φως.

Τα μάτια μας αντιδρούν στο φως και το σκοτάδι ακόμα και όταν τα βλέφαρα μας είναι κλειστά. Το φως της ημέρας προκαλεί στον οργανισμό μας την μείωση παραγωγής μελατονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον ύπνο. Για αυτό το λόγο, την ημέρα είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούμε.

Αν λοιπόν αγνοήσουμε εντελώς το βιολογικό μας ρολόι, τότε είναι σίγουρο ότι θα κοιμηθούμε λιγότερες ώρες από ότι χρειαζόμαστε.
3. Λάθος θερμοκρασία
Οταν μπαίνουμε σε διαδικασία ύπνου, η θερμοκρασία του σώματος μας πέφτει κατά μισό βαθμό Κελσίου. Ο οργανισμός μας στέλνει σήμα ώστε τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα και στο πρόσωπο μας να ανοίξουν, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία μας.

Αν ωστόσο το δωμάτιο είναι σε λάθος θερμοκρασία, τότε αυτή η διαδικασία δυσκολεύει και ως εκ τούτου ο ύπνος διαταράσσεται. Αν το δωμάτιο είναι κρύο, τότε το σώμα μας δεν ρίχνει εύκολα την θερμοκρασία του, ενώ αν είναι πολύ ζεστό τότε και πάλι η θερμοκρασία πέφτει με δυσκολία.

4. Λάθος διατροφή
Συγκεκριμένες τροφές μπορούν να σταθούν εμπόδιο στον βραδινό ύπνο, καθώς προκαλούν αντιδράσεις στον οργανισμό. Φαγητά που περιέχουν τυραμίνη, όπως το τυρί, το μπέικον και οι ξηροί καρποί μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους μέσα στην νύχτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τυραμίνη προκαλεί την απελευθέρωση της νοραδρεναλίνης που διεγείρει τον εγκέφαλο

Επιπλέον, ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη αποτελούν εμπόδιο στον ύπνο. Μάλιστα, η καφεΐνη είναι ουσία η οποία μπορεί να διατηρηθεί στον οργανισμό για πολλές ώρες, άρα οι υπερβολικοί καφέδες μέσα στην μέρα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα την νύχτα.

Το αλκοόλ είναι επίσης κακό για τον ύπνο. Σύμφωνα με μελέτες, διαταράσσει τους κύκλους του ύπνου που έχουμε μέσα στην νύχτα. Αν κοιμηθούμε μεθυσμένοι, τότε η κατάσταση REM που φυσιολογικά επανέρχεται για 5-7 φορές, εμφανίζεται μόλις 2 φορές και δεν αφήνει τον οργανισμό να ξεκουραστεί.

5. Αγχος
Το στρες είναι ένας από τους πιο γνωστούς λόγους που προκαλούν αϋπνία. Αν ο εγκέφαλος δεν ηρεμήσει, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να μπει σε φάση ύπνου. Ακόμα και να κοιμηθεί κανείς όμως, η ποιότητα του ύπνου του δεν θα είναι καθόλου καλή.

Οσοι παρουσιάζουν αυξημένο άγχος, συνήθως καταλήγουν να κοιμούνται για μικρά διαστήματα μέσα στην νύχτα. Αυτό όμως δεν βοηθάει στην ξεκούραση του οργανισμού. Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει πριν κοιμηθούμε να απασχολήσουμε τον εγκέφαλο μας με κάποια δραστηριότητα που θα μας κάνει να ξεχαστούμε, όπως ένα παζλ.

Πηγή: iefimerida.gr