ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξαναζωντανεύει το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης

Ξαναζωντανεύει το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων της Θεσσαλονίκης επί της οδού Δελφών 124. Οι δύο δερματολογικές κλινικές του, που πριν από σχεδόν τρία χρόνια είχαν μεταφερθεί στο «Ιπποκράτειο», αναμένεται να μετακινηθούν και πάλι στον αρχικό χώρο, στη Βίλα Χατζηλαζάρου.
Το κτίριο αυτό, παρότι είχε ανακαινιστεί πλήρως πριν από λίγα χρόνια, πλέον χρήζει νέων εργασιών αποκατάστασης, καθώς μετά τη μετακίνηση των δύο δερματολογικών κλινικών στο «Ιπποκράτειο» έμεινε κλειστό και εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου.

«Το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων θα παραμείνει διασυνδεδεμένο με το ‘Ιπποκράτειο’, όπως ισχύει από το 2013, και δεν θα αλλάξει η νομική κατάστασή του. Παρ’ όλα αυτά ο σχεδιασμός μας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι οι δύο δερματολογικές κλινικές του θα μετακινηθούν από το ‘Ιπποκράτειο’ στο κτίριο της Βίλας Χατζηλαζάρου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Δερματολογικού Νοσοκομείου. Ήταν ένα κτίριο που μόλις είχε ανακαινιστεί, όταν οι δύο κλινικές μεταφέρθηκαν στο ‘Ιπποκράτειο’, και διαθέτει υποδομές για τους σοβαρά δερματολογικούς ασθενείς που το ‘Ιπποκράτειο’ δεν έχει», δηλώνει στη «Μ» ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης.

Παράλληλα αναφέρει ως παράδειγμα ότι υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά δερματολογικά προβλήματα που χρειάζεται να μπουν ακόμη και σε μπανιέρα, για να τους δοθεί φάρμακο, και τέτοια υποδομή έχει το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων της Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει και ειδικά καθίσματα, που «ανεβάζουν» από τις σκάλες τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα.

«Θέλουμε η μετακίνηση των δύο δερματολογικών κλινικών να γίνει ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Στη θέση τους στο ‘Ιπποκράτειο’ θα δημιουργηθεί ψυχιατρική κλινική, καθώς επί σειρά ετών υπάρχουν μόνο εξωτερικά ιατρεία αλλά όχι κλινική», τονίζει ο κ. Πλωμαρίτης.

Λειτουργία κλινικών υπό προϋποθέσεις

Από την πλευρά του ο καθηγητής Δερματολογίας, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής, Δημήτρης Ιωαννίδης δηλώνει στη «Μ» ότι σαφώς είναι ευχάριστη εξέλιξη η επιστροφή των δύο δερματολογικών κλινικών στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, ωστόσο μπορεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες θα καταθέσει σήμερα γραπτώς στο διοικητή της 4ης ΥΠΕ.

«Τα κρεβάτια που θα έρθουν πίσω σε εμάς είναι δέκα. Για να υποστηριχθούν όμως σωστά και να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους σοβαρά ασθενείς, πρέπει να ενισχυθεί το μικροβιολογικό εργαστήριο και το φαρμακείο του νοσοκομείου μας. Κι αυτό διότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα, αλλά χρειάζεται να λειτουργεί κάθε μέρα. Επίσης χρειαζόμαστε τουλάχιστον έναν παθολόγο και δύο διοικητικούς υπαλλήλους, έναν για τις προμήθειες και έναν στο οικονομικό τμήμα. Όσον αφορά τη σίτιση των ασθενών, που θα νοσηλεύονται στις κλινικές, αυτή πρέπει να καλύπτεται από το ‘Ιπποκράτειο’, το οποίο όμως, όπως έχουμε ενημερωθεί, δεν διαθέτει οδηγό», επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι μία ενέργεια με ελάχιστο κόστος, η οποία μπορεί να γίνει άμεσα και να ανακουφίσει ιδιαίτερα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, είναι η επαναφορά της καθημερινής πενθήμερης διευρυμένης λειτουργίας του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ κατόπιν κοινής συμφωνίας του τρόπου διαμόρφωσής της (εξωτερικά-απογευματινά ιατρεία, εφημερία κ.λπ.). Στόχος είναι να εξυπηρετούνται και μάλιστα με υψηλού επιπέδου παροχές οι πολίτες που επλήγησαν διπλά από τις μειώσεις των εισοδημάτων τους και τις περικοπές στις παροχές υγείας.

Πηγή: Μακεδονία (Της Νικολέττας Μπούκα)