«Ελέγχεται και θα συζητήσουμε με την ηγεσία του δικηγορικού συλλόγου για ποιό λόγο έγινε τόσο γρήγορα και αδειοδοτήθηκε για να γίνει τόσο γρήγορα η διαδικασία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Νεφελούδης, για τη διαδικασία πτώχευσης της «Ηλεκτρονικής Αθηνών».
Ο κ. Νεφελούδης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο, άφησε αιχμές για την ταχύτητα με την οποία προχώρησε η διαδικασία της πτώχευσης της «Ηλεκτρονικής Αθηνών».
«9 Μαρτίου κατατέθηκε η αίτηση πτώχευσης, 16 Μαρτίου εκδικάστηκε, 13 Απριλίου βγήκε η απόφαση. Ήταν τόσο ακραία περίπτωση πτωχευτικής διαδικασίας η «Ηλεκτρονική», ώστε να αφήσουμε κλειστή την υπόθεση της Energa, να αφήσουμε κλειστή την υπόθεση Λαυρεντιάδη, να μη γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής και να δώσουμε αδειοδότηση και να προχωρήσει η διαδικασία της πτώχευσης;», είπε συγκεκριμένα ο κ. Νεφελούδης.
Είπε, μάλιστα, ότι θα σταλεί και επιστολή στον δικηγορικό σύλλογο, με την οποία θα ζητούνται εξηγήσεις. «Απορώ για ποιό λόγο αυτή η υπόθεση τόσο γοργά και δεν προχωράνε άλλες υποθέσεις», σημείωσε.
Ο κ. Νεφελούδης ανέφερε ακόμη για την υπόθεση ότι «δεν περιλαμβάνεται στο δικόγραφο της πτωχευτικής διαδικασίας, το ποσό το οποίο θα αντιστοιχούσε στις αποζημιώσεις των εργαζομένων και αυτό είναι προβληματικό».
Επισήμανε, δε, «υπάρχουν ήδη μεταγραφές βασικών διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης σε άλλες εταιρίες και το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποζημιωθεί, διότι υπάρχει μια διπλή μεταχείριση εργαζομένων από την πλευρά της επιχείρησης».
Διερωτήθηκε επίσης «γιατί η επιχείρηση δεν επέλεξε να πάει στην προπτωχευτική διαδικασία του 106Β που θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει και ένα σχέδιο εξυγίανσης για να μπορέσει να διατηρηθεί και ένας μέρος της δουλειάς της στην Ελλάδα και επέλεξε τη διαδικασία της κατευθείαν πτώχευσης».
«Δεν θέλω να υποψιαστώ τίποτε ακόμη. Είναι σε εξέλιξη η έρευνά μας και μετράμε όλες τις παραμέτρους», δήλωσε.
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων χαρακτήρισε προσχηματική την αναφορά περί καταστροφής λόγω των capital controls, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση είχε μεγάλα προβλήματα από το 2009 και ότι από τότε δεν συμμετείχε στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Ελέγχεται επίσης – σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη- «ότι το 2012 είχαν γίνει δικαστήρια σε βάρος της και είχαν καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 79,5 εκατ. ευρώ για διπλά τιμολόγια. Τότε κάποιο «αόρατο χέρι» παρενέβη και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο το πρόστιμο των περίπου 80 εκατ. έγινε 1,5 με δόσεις».
Σημειώνεται ότι το απόγευμα έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των εργαζομένων για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Πηγή: enikos