Η αναπτυξιακή διαδικασία, το νέο κοινωνικό κράτος και οι θεσμικές αλλαγές είναι οι τρεις άξονες μέσα από τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να βγει μπροστά από την β’ αξιολόγηση και να αλλάξει σελίδα στον τρόπο που ασκείται η εξουσία τα τελευταία χρόνια.
Οι δυο πρώτοι άξονες διασταυρώνονται φέτος στη Θεσσαλονίκη όπου το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά.
Σε σχέση με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και τις παροχές της φετινής ΔΕΘ κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονταν στο NEWS 247 πως «όλα εξαρτώνται από τα μηνύματα που θα έχει πάρει η κυβέρνηση τόσο στο θέμα των πλεονασμάτων όσο και στο θέμα του χρέους μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή».
Το σίγουρο είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ένας πυρετός διεργασιών – σε ανοιχτή γραμμή με τα υπουργεία – προκειμένου να διαμορφωθεί η ατζέντα της Θεσσαλονίκης η οποία, όμως, όπως διευκρίνιζαν, «θα είναι ειλικρινής και ρεαλιστική».
Είναι ξεκάθαρο πως η φετινή ΔΕΘ θα απέχει πολύ από το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» δυο χρόνια πριν, που περιείχε ένα μεγάλο πακέτο ανεκπλήρωτων παροχών το οποίο εκμεταλλεύονται ακόμα και τώρα οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης.
Μεγάλη έμφαση τόσο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το βράδυ του Σαββάτου όσο και στις επαφές που θα έχει με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης θα δοθεί και στο αναπτυξιακό κομμάτι. Στο Μαξίμου υπογραμμίζουν το θετικό αντίκτυπο που είχαν στην κοινωνία τα εγκαίνια και η παρουσία του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο της Σαντορίνης και στο αεροδρόμιο της Πάρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη παράδοση έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και θα είναι το τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου – Κιάτου, καθώς, όπως υπογραμμίζεται η αποπεράτωσή του ξεπάγωσε μέσα από καινούργιες συμβάσεις που έγιναν με πολύ χαμηλό κόστος.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπενθυμίζουν πως ενεργοποιήθηκε η διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους / κατασκευαστές, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνίες έγκαιρης παράδοσης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των έργων.
Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και στο μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είχε εξαγγείλει από το μουσείο της Ακρόπολης ενεργοποιούνται οι εργασίες σε 4 σταθμούς, και δημιουργούνται άμεσα 1.500 θέσεις εργασίας. Ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου, που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, έχει οριστεί για το 2020.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη αναμένεται να δώσει έμφαση στο γεγονός πως επιπλέον 6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021. Σε ότι αφορά την ανεργία ο στόχος είναι έως το 2021 να μειωθεί στο μισό του σημερινού της ύψους.
Το πολιτικό πεδίο
Η ΔΕΘ θα βρει τον Αλέξη Τσίπρα στο ξεκίνημα της β΄ αξιολόγησης με τους δανειστές και το ΔΝΤ να πιέζουν για τα εργασιακά, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση να βάζει ακόμα πιο επιτακτικά το αίτημα της για εκλογές.
Λίγο πριν ή μετά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει να δώσει μια νέα ώθηση στην κυβέρνηση, μέσω ενός ανασχηματισμού, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Έχοντας σε έναν μήνα μπροστά του το συνέδριο του κόμματος η διεύρυνση θα αποτελέσει ένα από τα ζητούμενα του νέου υπουργικού συμβουλίου. Κατά πόσο, δηλαδή θα επιχειρήσει, μέσω της αξιοποίησης προσωπικοτήτων από την κεντροαριστερά, να στείλει ένα μήνυμα «ανοίγματος» στον προοδευτικό χώρο.
Κατά πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι ο ανασχηματισμός αυτός που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά σε όμορους χώρους που τώρα οι ηγεσίες τους αρνούνται να συνταχθούν μαζί του. Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για την συνταγματική αναθεώρηση, η απλή αναλογική ως εργαλείο για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, η επικοινωνία με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και η προσυνεδριακή διαδικασία μέσω των επιτροπών διαλόγου, είναι κινήσεις που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε μια νέα εποχή βάζοντας μια διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ.
Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα προτάξει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ καλώντας πολίτες και ιδιαιτέρως τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στην εξάμηνη συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα που τότε θα ξεκινούν.
Πηγή: news247.gr