ΕΙΔΗΣΕΙΣ
trapeza-trapezes

Μόνιμος μηχανισμός δράσης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – Τι προβλέπει μελέτη

Στην ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ τραπεζών για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στα οποία υπάρχει κοινή έκθεση ανταποκρίνονται οι προτάσεις της Mc Kinsey για την ίδρυση κοινού «μηχανισμού» για τη διαχείρισή τους, με τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το προσχέδιο της συμφωνίας με τους θεσμούς προβλέπει ότι ως τα τέλη Μαΐου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη βελτίωση της συνεργασίας των τραπεζών για δανειολήπτες που είναι κοινοί σε περισσότερες τράπεζες και την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων, ακόμη και κλάδων. Το σχέδιο θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες και θα υποβληθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί.

Το ΤΧΣ έχει στα χέρια του τη σχετική μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του η Mc Kinsey και θα τη δημοσιοποιήσει την Τρίτη, θέτοντας σε κίνηση τις διαδικασίες για τη διαχείριση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ που αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες και μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις. Οι παρεμβάσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις αφορούν σε πολλές περιπτώσεις και ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και η στρατηγική στο κομμάτι αυτό είναι κρίσιμο θέμα για το Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mc Kinsey προβλέπει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού δράσης με τη συμμετοχή των συστημικών τραπεζών και συγκεκριμένα υψηλόβαθμων στελεχών τους, πιθανότητα σε επίπεδο γενικών διευθυντών, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με τακτικές συνεδριάσεις και με πεδίο που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα δάνεια σε κόκκινο, αλλά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, το πεδίο των NPEs δηλαδή, θα επιδιωχθεί ο συντονισμός των ενεργειών, η εκτίμηση για τη βιωσιμότητα και οι μακροπρόθεσμες λύσεις που θα προκριθούν.

Η κινητοποίηση δυνάμεων αφορά πλέον μόνο τις βιώσιμες επιχειρήσεις, αφού οι μη βιώσιμες θα πηγαίνουν προς εκκαθάριση προκειμένου να μην απορροφούν πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη υγιών μονάδων. Ο ακριβής τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού θα συμφωνηθεί στην πορεία και αναμένεται να περιληφθεί σε συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ των τραπεζών. Η ακριβής περίμετρος των δανείων επίσης θα αποφασιστεί στη συνέχεια, ώστε το αρχικό πεδίο μπορεί να διευρυνθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτός από τα 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υφίστανται περί τα 20 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τo έργο της Mc Kinsey, όπως περιγράφεται από το ΤΧΣ, είναι να αποτυπώσει τα εμπόδια στην αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, κυρίως όπου υπάρχουν περισσότεροι δανειστές ή διασυνοριακά θέματα, να υποβάλει προτάσεις για το κατάλληλο πλαίσιο που θα εισαχθεί στην ελληνική αγορά για τη συνεργασία μεταξύ τραπεζών και να καθορίσει τα κατάλληλα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες προκειμένου να προωθήσουν τις αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Η εταιρεία, αν χρειαστεί, θα καθορίσει μαζί με τις τράπεζες και άλλους ενδιαφερόμενους μια περίμετρο προβληματικών επιχειρήσεων και θα καθορίσει την πιθανή ανάγκη για αναδιάρθρωση σε επίπεδο κλάδων, και μέσω της εισαγωγής συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την αποτίμηση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, ενώ θα αξιολογήσει την καταλληλότητα των υφιστάμενων πρακτικών, του reporting, της ανάλυσης, της μεθοδολογίας αναδιάρθρωσης για τα μεγάλα δάνεια και θα προτείνει πώς η υφιστάμενη νομοθεσία θα πρέπει να τροποποιηθεί για να διευκολύνει τον συντονισμό.

Η Mc Kinsey θα συγκεκριμενοποιήσει επίσης πώς μπορεί να επεκταθεί ο ρόλος των κεφαλαιαγορών, μέσω joint ventures and SPVs (για παράδειγμα Corporate Restructurings Firms), παρέχοντας λεπτομέρειες για τον τρόπο που η νομοθεσία μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.

Όπως τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, η ισχυροποίηση των τραπεζικού συστήματος και η απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας προϋποθέτει την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Η ΤτΕ επιδιώκει να ολοκληρωθούν σύντομα οι προσπάθειες διαμόρφωσης δευτερογενούς αγοράς δανείων, εξυπηρετούμενων ή μη, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτισθεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων, αναμόρφωσης του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας και αποτελεσματικής ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου, βελτίωσης των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου και, τέλος, επίλυσης χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειζόμενους όσο και για τους δανειστές.

Πηγή: Ναυτεμπορική