ΕΙΔΗΣΕΙΣ
boutaris

Μπουτάρης: Celebrity ήμουν και πριν γίνω δήμαρχος

Συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη φιλοξενείται στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πρακτορείο». Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλά για τη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και για την προσωπική του ζωή.

Από τα οκτώ τατουάζ που έχει ο 74χρονος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το πιο αγαπημένο του είναι και το πιο «δραματικό», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. Εκείνο που «χτύπησε» όταν έχασε τη σύζυγό του. Ανάμεσα σε σημαντικούς -για το ζευγάρι- αριθμούς, το τατουάζ αυτό απεικονίζει κι έναν Πήγασο. «Είναι φαντασιακό. Μια ζωή σαν παραμύθι. Έτσι ζούσαμε», τον ακούς να λέει και απορείς πώς ένας τόσο μποέμ τύπος -από τους λίγους δημάρχους στην Ελλάδα που έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ με την ιδιωτική του ζωή-, μπορεί να γίνει τόσο βαθιά ρομαντικός. Κι, όμως, μπορεί και ακόμη περισσότερο. Ετοιμάζεται να «χτυπήσει» κι άλλο τατουάζ. Αυτό δεν είναι ρομαντικό. Είναι, όμως, ρομαντικά τρελό ότι αυτήν τη φορά θα κάνει ίδιο τατουάζ με την… εγγονή του: μία γοργόνα. Μην είναι η Θεσσαλονίκη;

Τη Θεσσαλονίκη -όχι εκείνη του τατουάζ, την άλλη, της οποίας είναι δήμαρχος- πάντως τη φαντάζεται με ελάχιστα αυτοκίνητα, όπως συχνά αναφέρει, με τραμ, μετρό, μεγάλους ποδηλατόδρομους και λειτουργικούς λεωφορειόδρομους.

Δήμαρχος-celebrity. Καλό για την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Για το εσωτερικό της, όμως; «Κοίτα, celebrity ήμουν και πριν γίνω δήμαρχος».

Εδώ που τα λέμε, ήταν κι αυτός ένας λόγος που τον οδήγησε στη δημαρχία. Δεν τον ενοχλούν οι χαρακτηρισμοί. Άλλωστε, και ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «πλουσιόπαιδο» και «καλομαθημένος» και συνεχίζει: «Μιλάω δυο ξένες γλώσσες με άνεση, όπου και να με πας στέκομαι, ο παππούς μου είχε παντρευτεί στο πιο περίφημο ξενοδοχείο του Αμβούργου, η μαμά μου μ’ αγαπούσε, είμαι Σαββατογεννημένος, τι να κάνω;».

Πριν κάνω καλά-καλά την ερώτηση, με προλαβαίνει: «Ένα πλουσιόπαιδο μπορεί να καταλάβει καλύτερα τα προβλήματα…».

Ωραία, «εξάγουμε» λοιπόν ως πόλη… δήμαρχο. Κάτι άλλο μπορεί να εξαγάγει η Θεσσαλονίκη; «Το πανεπιστήμιο», δηλώνει κατηγορηματικά. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να ρωτά «γιατί να πάει να σπουδάσει κάποιος στο Χάρβαρντ και να μην έρθει εδώ;». Προτείνει δίδακτρα για ξένους, ενώ επιμένει σ’ ένα συμβολικό τέλος εγγραφής για τα λειτουργικά έξοδα του πανεπιστημίου. Διαφωνούμε, αλλά επιμένει, προσθέτοντας ότι τα πανεπιστήμια πρέπει μόνα τους να αποφασίζουν πόσους φοιτητές θα δέχονται και αλλάζουμε θέμα.

Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα έκθεση από την κιτς συλλογή του Γιάννη Μπουτάρη η οποία «μετρά» περί τα 2.000 αντικείμενα και ο οποία βρίσκεται στο κτήμα του στο Γιαννακοχώρι της Ημαθίας.

Δεν είναι τυχαία συλλογή. «Έχω άποψη για την αισθητική. Τα παν στη ζωή είναι η αισθητική. Όλα τα άλλα είναι λόγια». Δύσκολα θα βρει κανείς συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη, στην οποία να μη θίξει το θέμα «αισθητική». Είτε είναι για παρελάσεις είτε για αγάλματα ή για καρότσια μικροπωλητών!

Μια κουβέντα μαζί του δεν μπορεί παρά να έχει και γεύση από κρασί. Κόκκινο, λευκό ή ροζέ; «Στα 10 κόκκινα», εξηγεί, «τα 8 είναι εξαιρετικά», ενώ «στα 10 λευκά τα 2», αν και στην αναλογία κατανάλωσης είναι αντίστροφη. Ένας στους τέσσερις πίνει κόκκινο σε αντιστοιχία με το λευκό. Όσο για το ροζέ, μιλά με περηφάνια για τις «Ακακίες» του. Στην επαγγελματική του ιδιότητα, του οινοποιού, άλλωστε αποδίδει και τη δημοτικότητά του. «Η ουσία είναι ότι δεν είμαι πολιτικός. Είμαι οινοποιός και το κρασί είναι η αποθέωση του καλού και του κακού». Γι’ αυτό, όπως εξηγεί, υπάρχουν εκείνοι που τον σιχαίνονται κι εκείνοι που τον λατρεύουν.

Σχέδια για το μέλλον της πόλης έχει πολλά… Το πιο άμεσο και φλέγον για τον ίδιο, αφορά τις μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη. Κάτι ετοιμάζει, περιμένουμε να δούμε τι.