Δίπλα στα τραπεζάκια που σερβίρεται ο καφές, σε διαμορφωμένη αίθουσα του υπογείου, σε πατάρι ή σε όροφο, αρκετά μπαράκια και καφετέριες της Θεσσαλονίκης προσφέρουν χώρο σε νέους κυρίως καλλιτέχνες που θέλουν να αναδείξουν τη δουλειά τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους στην καρδιά της πόλης και, το βασικότερο, δωρεάν.
Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα-Αθηνά Αντωνιάδου
Οι εκθέτες είναι στην πλειοψηφία τους σπουδαστές ή απόφοιτοι της σχολής Καλών Τεχνών, χωρίς να εξαιρούνται οι υπόλοιποι δημιουργοί, εφόσον διαθέτουν σχετικό ταλέντο και μεράκι για την τέχνη. Όποτε πραγματοποιούνται εγκαίνια της κάθε έκθεσης, είθισται να συνοδεύονται από το σχετικό εορταστικό event-εκδήλωση, ενώ οι περισσότεροι από τους εν λόγω πολυχώρους ψυχαγωγίας και τέχνης λατρεύουν να διοργανώνουν βιβλιοπαρουσιάσεις και να φιλοξενούν εκθέσεις σύγχρονης αισθητικής, φωτογραφίας ή ακόμα και θεατρικές παραστάσεις.
Αυτό που διαφέρει σε κάθε περίπτωση είναι το μέγεθος του εκθεσιακού χώρου, οι ώρες που είναι ανοιχτός στο κοινό, όπως και η περίοδος αναμονής για τον επίδοξο εκθέτη, που σε κάποια μαγαζιά διαρκεί μήνες, λόγω της μεγάλης ζήτησης.
Μερικά από τα café και bar της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν ως μικρές εστίες τέχνης:
Το μπαρ “La Doze” στην περιοχή Βαλαωρίτου διαθέτει ως χώρο εκθέσεων την προσεγμένη αίθουσα “Toss Gallery” στον 1ο όροφο, στην οποία από το 2010 που άνοιξε τις πόρτες της η επιχείρηση, έχουν πραγματοποιηθεί ποικίλες εκδηλώσεις. Εκτός από εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, το καλλιτεχνικό μενού περιλαμβάνει κατά καιρούς έργα πυρογραφίας, video installation και λοιπά art installation (δημιουργία εικαστικά ενεργοποιημένων χώρων), video projection και πολλή μοντέρνα τέχνη.
Οι υπεύθυνοι του χώρου επιλέγουν να δώσουν βήμα κατά προτίμηση σε καλλιτέχνες που ζουν και δουλεύουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας με ιδία έξοδα την προώθηση του κάθε νέου πρότζεκτ.
Εστιάζοντας κυρίως στο επικοινωνιακό κομμάτι, χρηματοδοτούν τις εκθέσεις, από το μπουφέ των εγκαινίων μέχρι τις αφίσες, κίνηση ουσιαστική για κάποιους φτωχούς, πλην ταλαντούχους και υποσχόμενους δημιουργούς.
Ώρες λειτουργίας πολυχώρου: Μετά τις 8 το βράδυ.
Ολόκληρο τον πρώτο όροφο, με τέσσερις αίθουσες, του ανακαινισμένου νεοκλασικού αρχοντικού όπου στεγάζεται, διαθέτει ως εκθεσιακό χώρο το καλλιτεχνικό καφέ-μπαρ-δισκοβιβλιοπωλείο “Tabya” στον πεζόδρομο της Μελενίκου.
Η επιχείρηση μετρά ενάμισι χρόνο ζωής και σε αυτήν έχουν πραγματοποιηθεί το λιγότερο είκοσι εκθέσεις ζωγράφων και εικαστικών. Η διάρκεια της κάθε έκθεσης εξαρτάται από το είδος και τη θεματική της.
Ώρες λειτουργίας πολυχώρου: 10 το πρωί με 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Στην πλατεία Ναυαρίνου βρίσκεται άλλο ένα καφέ-μπαρ-μπιστρό που στεγάζει εκθέσεις ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Στον περίπου ενάμισι χρόνο λειτουργίας του, το “Bau’s” έχει φιλοξενήσει εκθέσεις μινιατούρας, ζωγράφων και εικαστικών, ενώ είναι ανοιχτό σε κάθε νέα κι ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πρόταση. Ο εκθεσιακός του χώρος βρίσκεται στο πατάρι, πλαισιωμένος από βιτρίνα η οποία προσδίδει φυσικό φωτισμό στο χώρο. Εδώ έχουν εκθέσει ή πρόκειται να εκθέσουν έργα τους, νέοι αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Τσιαπάρας, το πρόγραμμα των εκθέσεων, δε, είναι κλεισμένο μέχρι τον Οκτώβριο.
Ώρες λειτουργίας πολυχώρου: Από τις 4 το απόγεμα, τους καλοκαιρινούς μήνες από το πρωί.
Η γνωστή “Ζώγια” (με τη χαρακτηριστική επιγραφή στην είσοδο “βιβλίο, τσάι και συμπάθεια”) ντύνει τους εσωτερικούς τοίχους του καφέ με έργα τέχνης, στο υποκατάστημα του πρώτου ορόφου, στην περιοχή Λουλουδάδικων.
Πέρα από ζωγραφικούς πίνακες, τα έργα που έχουν εκτεθεί στη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων περιλαμβάνουν πλείστες τεχνικές και πρώτες ύλες: έργα γραφίτη, με φλόγιστρο, πάνω σε πέτρα. Κάθε έκθεση διαρκεί περίπου ένα μήνα και η τελευταία προγραμματισμένη στη σειρά από σήμερα είναι το Σεπτέμβριο.
Ώρες λειτουργίας πολυχώρου: Από τις 8 το πρωί όλο το χρόνο, πλην δύο μηνών στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σε εκθέσεις φωτογραφίας εστιάζει το εναλλακτικό καφέ-μπαρ “Art Core” απέναντι από τη Ρωμαϊκή Αγορά, που διαθέτει ένα μικρό χώρο για εκθέσεις στο υπόγειο. Ταυτόχρονα, έχουν φιλοξενηθεί εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, κοσμημάτων, σπουδαστών σχολών Design και γίνονται προβολές ταινιών αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων και ανέβασμα μικρών θεατρικών παραστάσεων. Ο χρόνος της κάθε έκθεσης είναι περί τις δύο εβδομάδες και προτεραιότητα δίνεται στους πρωτοετείς της σχολής Καλών Τεχνών και γενικά σε εναλλακτικούς καλλιτέχνες που συναντούν δυσκολίες στην εξεύρεση εκθεσιακού χώρου για τα έργα τους.
Ώρες λειτουργίας πολυχώρου: 11 το πρωί με 1 μετά τα μεσάνυχτα.
Η κεντρική εικόνα του ρεπορτάζ είναι από την έκθεση της Σπυριδούλας Ζάχου.