Την κόντρα μεταξύ του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Γιάννη Ιωαννίδη, φαίνεται πως θέλει να αμβλύνει σταδιακά η ΝΔ, έτσι ώστε να σταματήσει ο εσωκομματικός «διχασμός» ανάμεσα στα δύο στελέχη του κόμματος που έχουν τα δικά τους στρατόπεδα.
Ο «κόουτς» από ότι φαίνεται ατύχησε το τελευταίο διάστημα με τις επιλογές του. Από τη μία, έχασε τις εκλογές στην περιφέρεια από τον Α.Τζιτζικώστα, παρά το γεγονός ότι είχε το χρίσμα και από την άλλη, στις πρόσφατες εκλογές της ΝΔ στήριζε θερμά την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.
Προφανώς για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο διχασμός της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είναι σημαντικά επιζήμιος και κάποια στιγμή οι «μετωπικές» πρέπει να λάβουν τέλος.
Το τελευταίο ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου με το οποίο το σώμα εξέφρασε τη συμπαράσταση του σε όσους αντιστέκονται στα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, μάλλον κρύβει αυτό το εσωκομματικό παρασκήνιο. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η στάση της παράταξης του κ.Ιωαννίδη. Αρχικά φερόταν να αρνείται να προσυπογράψει το ψήφισμα, ενώ στη συνέχεια, άγνωστο επισήμως γιατί, τελικά συμφώνησε.
Εμείς δύο ενδεχόμενα εικάζουμε. Ή ότι ο «ξανθός» δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει τεκμηριωμένα το αρχικό του «όχι» και άλλαξε γνώμη, ή ότι «έπεσαν» τηλεφωνήματα και του ζητήθηκε να αρχίσει να ρίχνει νερό στο κρασί του. Ούτως ή άλλως, ο κ.Ιωαννίδης γνωρίζει πλέον πως ο Α.Τζιτζικώστας είναι πολύ περισσότερο ενισχυμένος εσωκομματικά στηρίζοντας έστω και έμμεσα τον νυν πρόεδρο της ΝΔ κατά τις εκλογές και πως ενδεχόμενη συνέχιση άσκησης «αντιπολίτευσης» σε έναν από τους εκλεκτούς της ηγεσίας, θα έθετε εαυτόν, στη θέση που ήταν ο κ.Τζιτζικώστας παλαιότερα, όταν επί Σαμαρά, σήκωσε «μπαϊράκι» κατεβαίνοντας στις περιφερειακές εκλογές, κόντρα στον «επίσημο» υποψήφιο.
Θυμίζουμε ότι 6 από τις 9 παρατάξεις αρνήθηκαν να προσυπογράψουν το ψήφισμα (απούσα η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) , ενώ οι «Πολίτες Μπροστά» της Νιόβης Παυλίδου εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση με την οποία αναφέρουν τα εξής:
«Βιώσιμο και δίκαιο Ασφαλιστικό σύστημα.
Παρακολουθούμε προβληματισμένοι τις κοινωνικές αντιδράσεις που ξεσήκωσαν τα σχεδιαζόμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Τα οποία με την ασάφειά τους μόνο κοινωνική αναστάτωση προκαλούν χωρίς να αποδεικνύεται ότι στηρίζουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ενώ πλήττουν τον πρωτογενή τομέα αλλά και πολλά άλλα επαγγέλματα.
Καλούμε την κυβέρνηση να επωμιστεί την πολιτική ευθύνη και να φέρει άμεσα συγκροτημένο νομοσχέδιο με κοστολογημένες προτάσεις βασισμένες σε αναλογιστικές μελέτες.
Η λύση στο ασφαλιστικό είναι μονόδρομος για τη χώρα. Και βασίζεται στην εφαρμογή δίκαιων και απλών κανόνων. Την θεσμοθέτηση μηχανισμών που θα αποτρέπουν την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή σε όλα τα επαγγέλματα. Κοινούς κανόνες συμμετοχής στα κοινωνικά βάρη για όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Αποδοχές ανάλογες των εισφορών με προστασία των πολύ αδυνάτων.
Η ηλεκτρονική εποχή βοηθά την εξυγείανση και τον εξορθολογισμό της διακυβέρνησης της χώρας εάν βέβαια υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση.»
Παρακάτω και το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο ενέκριναν μόνο οι παρατάξεις Τζιτζικώστα – Ιωαννίδη:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται αλληλέγγυο στα αιτήματα των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όλης της χώρας.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα σχεδιαζόμενα, εξοντωτικά, ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα τα οποία μαθηματικά οδηγούν στην κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας και την εξαθλίωση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων του τόπου μας.
Ο υπερτριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του ΟΓΑ, η φορολογική λαίλαπα, η κατάργηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου και ρεύματος, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στα αγροτικά φάρμακα, λιπάσματα κ.ά., οδηγούν στην ερήμωση της υπαίθρου και σε απόγνωση τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας.
Το προσχέδιο του ασφαλιστικού χωρίς καμιά στοιχειώδη διαβούλευση με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας, χωρίς τις απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες έρχεται να δημεύσει ουσιαστικά το εισόδημα των επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένου των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κτλ.).
Η εφαρμογή του προσχεδίου της κυβέρνησης πλήττει την ίδια τη βιωσιμότητα του συστήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη, αφού θα οδηγήσει πολλούς στις μαύρες ζώνες της οικονομίας, αυτούς που είναι στα όρια της συνταξιοδότησης και στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα να επιλέξουν αυτήν την οδό διότι η πρόταση στερείται ανταποδοτικότητας και όσοι παραμείνουν στον εργασιακό βίο θα αδυνατούν να καταβάλλουν τις συνταξιοδοτικές – ασφαλιστικές εισφορές.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποθηκεύεται με το χειρότερο τρόπο το παρόν και το μέλλον των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων και με τις πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης μετατρέπεται ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας σε σύγχρονους κολίγους.
Οι ανεύθυνες επιλογές της κυβέρνησης κόβουν το δρόμο της επιστροφής σε όσους ακούσια υποχρεώθηκαν για λόγους επιβίωσης να εγκαταλείψουν την πατρίδα μας και ωθεί στην έξοδο όσους ακόμα επιμένουν, σε αντίξοες συνθήκες να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο μας.
Ζητούμε την απόσυρση του προσχεδίου και
Καλούμε την κυβέρνηση να επωμιστεί το βάρος της πολιτικής ευθύνης και να φέρει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία, μία σοβαρή, βιώσιμη και κοστολογημένη με αναλογιστική μελέτη πρόταση».