ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 Μετέωρα: Ταξίδι στους βράχους του Θεού

Αγαπημένος προορισμός τόσο θρησκευτικός όσο και για τους φυσιολάτρες. Τα Μετέωρα είναι μία επιλογή για ολιγοήμερες διακοπές, ιδανική για όσους θέλουν να ηρεμήσουν και να αφήσουν για λίγο πίσω τις έννοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εδώ θα αφεθείτε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της περιοχής και θα δείτε πως μπορεί να συνυπάρχει όμορφα και αρμονικά ο σύγχρονος πολιτισμός και το πρωτόγονο της φύσης.

Η ιστορία των Μετεώρων

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία αυτού του τόπου ανακαλύπτει κανείς μύθους που αναφέρουν ότι πριν από εξήντα περίπου εκατομμύρια χρόνια, υπήρχε μια τεράστια λίμνη ανάμεσα στα δύο βουνά, Όλυμπο και Κίσαβο, και κάποια στιγμή από τα δυο βουνά ένα μεγάλο μέρος υποχώρησε (τα σημερινά Τέμπη) και όλο το νερό της λίμνης χύθηκε στο Αιγαίο πέλαγος, αφήνοντας πίσω της τους σημερινούς θαλασσογενείς βράχους των Μετεώρων.

Η επιστημονική εξήγηση των επιβλητικών αυτών βράχων έρχεται από το Γερμανό γεωλόγο Φίλιπσον, ο οποίος επισκέφτηκε τα Μετέωρα στα τέλη του 19ου αιώνα και πιστεύει πως οι βράχοι σχηματίστηκαν από τις κροκάλες, τον άμμο και τα υπόλοιπα υλικά που μετέφερε κάποιο μεγάλο ποτάμι που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν εδώ.

Επίσης, εκτιμάται πως ο μεγάλος γεωγράφος της αρχαιότητας Στράβων, πέρασε από την περιοχή, αλλά δεν ανέφερε τίποτα για τους βράχους. Η μόνη συγκλίνουσα άποψη είναι αυτής της ονομασίας τους, δηλαδή ότι το όνομά τους, Μετέωρα, προέρχεται από τα μοναστήρια, τα οποία πραγματικά αιωρούνται μεταξύ ουρανού και γης.

Η μοναστική ζωή στα Μετέωρα αρχίζει τον 11ο αιώνα, όπου καθημερινά καταφεύγουν ασκητές και αναχωρητές να στοχαστούν και να δοξάσουν τον Ιησού Χριστό. Η ιστορία τους θέλει να εγκαθίσταται αρχικά στα κοιλώματα των ανεμόδαρτων βράχων και να έχουν ως κέντρο τους το «στύλο της Δούπιανης» πάνω από το Καστράκι. Ο θόρυβος όμως των κοπαδιών των αιγοπροβάτων, των βοσκών και των περαστικών αναγκάζουν τους ησυχαστές να αναζητήσουν ηρεμότερα μέρη. Ατενίζοντας τις κορυφές των απόκρημνων βράχων παίρνουν την απόφαση να σκαρφαλώσουν εκεί. Η παράδοση θέλει να έδεσαν σχοινιά στα πόδια των… αετών και όταν τα σχοινιά γαντζώθηκαν στις κορυφές, οι ασκητές αναρριχήθηκαν συρόμενοι από τα σχοινιά.

Στην πραγματικότητα έφτασαν εκεί με το σύστημα της σκαλωσιάς και την κατασκευή ξύλινων κλιμάκων, όπου προσφερόταν. Σκάλιζαν τρύπες στους βράχους, έβαζαν τα δοκάρια μέσα και μετά συνέχιζαν το ίδιο προς τα πάνω στην κορυφή. Για την μεταφορά πραγμάτων, παρασκεύασαν το δίχτυ που το τραβούσαν με ανέμη.

Τον 14ο αιώνα, ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, οργάνωσε το πρώτο μοναστικό κοινόβιο στον μεγαλύτερο βράχο, τον Μέγα Μετέωρο. Από τότε 24 μοναστήρια ιδρύθηκαν κατά καιρούς έως τον 16ο αιώνα. Τα περισσότερα βρίσκονται σε ερειπωμένη κατάσταση, ενώ σήμερα σώζονται και λειτουργούν ακέραια μόνο έξι, Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού), Βαρλάαμ (Αγ. Πάντων), Αγ. Τριάδας, Αγ. Στεφάνου, Ρουσάνου (Αγ. Βαρβάρας) και Αγ. Νικολάου Αναπαυσά.

Τα Μετέωρα είναι αναγνωρισμένα ως διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο της ανθρωπότητας από την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αναμφισβήτητα, είναι ένας τόπος άξιος θαυμασμού τόσο για την φυσική του ομορφιά, όσο και για την κατανυκτική του ατμόσφαιρα. Στα επισκέψιμα μοναστήρια του, οι φιλόξενοι μοναχοί θα σας ξεναγήσουν με διακριτικότητα στους χώρους λατρείας και στα ησυχαστήρια, καθώς η καθημερινότητα τους διαφέρει πολύ από αυτή των κοινών ανθρώπων. Επίσης μπορείτε να διανυκτερεύσετε στους ξενώνες που διαθέτουν και να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία της μοναστικής ζωής, με τη παρακολούθηση της θείας λειτουργίας και τις υπόλοιπες θρησκευτικές δραστηριότητες.

Το… φωλιασμένο Καστράκι

Φωλιασμένο στην αγκαλιά των πελώριων βράχων βρίσκεται το Καστράκι, ένα μικρό γραφικό χωριό. Αξίζει να περπατήσετε στα στενά δρομάκια με τα παλιά σπίτια χτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, να επισκεφτείτε τις σκήτες, τα μικρά ξωκλήσια και τις διάφορες τοποθεσίες της περιοχής. Ανατολικά του χωριού υπάρχει μια παλιά γραφική συνοικία, το «Αδράχτι», βράχος μικρός αλλά εντυπωσιακός λόγω της μορφής και της θέσης στήριξης του, που αποτελεί αγαπημένο ορμητήριο των αναρριχητών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια θα γευτείτε τοπικές νοστιμιές και παραδοσιακά φαγητά που χαρακτηρίζουν την περιοχή, ενώ μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την φαντασμαγορική ομορφιά των Μετεώρων σε κάποιο καφέ. Στα μικρά εμπορικά καταστήματα θα βρείτε αφθονία σε παραδοσιακά προϊόντα.

Κατηφορίζοντας στους πρόποδες των Μετεώρων βρίσκεται η Καλαμπάκα, μια αρχαία πόλη, γνωστή πρώτα με την ονομασία «Αιγίνιο» και αργότερα στους Βυζαντινούς χρόνους ως Σταγοί. Η όμορφη αυτή κωμόπολη σήμερα αποτελεί τουριστικό και εμπορικό κέντρο όχι μόνο για να ανέβει κανείς στα Μετέωρα, αλλά και για να επισκεφθεί τα Χάσια, τον Κόζιακα και τον Ασπροπόταμο.

Εδώ συναντά κανείς τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής και τον πολιτισμό. Εμπορική ανάπτυξη, μαγαζιά, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ- μπαρ και χώροι πολιτισμού, θέατρα, κινηματογράφοι, συνθέτουν την εικόνα αυτής της μεγάλης επαρχιακής πόλης. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, έτοιμα να σας φιλοξενήσουν οποιαδήποτε στιγμή βρεθείτε στην πόλη. Κατά τη διαμονή σας επισκεφτείτε τον ιστορικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένο πάνω σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα και μοναδικό στον ορθόδοξο κόσμο με τον μαρμάρινο άμβωνα στο κέντρο του, την παλιά πόλη (Σπωτός) που έχει αναπλαστεί πρόσφατα, καθώς και τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής.

Τοπική κουζίνα

Η τοπική κουζίνα της περιοχής χαρακτηρίζεται από φαγητά και προϊόντα που βρίσκει κανείς άφθονα σε όλο τον νομό. Κυνήγι, ποταμίσια ψάρια, πέστροφες και μπριάνες, πρασοτηγανιά, ψήτα σούβλας και σχάρας, είναι μερικά από τα πιάτα που θα στολίζουν κάθε τρικαλινό τραπέζι.

Για πρωινό απολαύστε υπέροχες πίτες, μπατζίνα, ρυζόγαλο, ζυμωτό ψωμί με ντόπιο μέλι. Για τα υπόλοιπα γεύματα εμπιστευτείτε τις επιλογές που θα σας προτείνουν οι ντόπιοι καταστηματάρχες στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής.

Ντόπιο κρασί και τσίπουρο φιλοξενούν τους επισκέπτες κάθε εποχή, προσφέροντας πραγματική απόλαυση και διασκέδαση. Το τσίπουρο αποτελεί για την Θεσσαλία το παραδοσιακό κέρασμα της φιλοξενίας, παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από ντόπιους παραγωγούς, αλλά και επώνυμες εταιρείες αποστάγματος, όπως αυτή του Τσιλιλή, στην Ράτκα Τρικάλων. Με ή χωρίς γλυκάνισο, δοκιμάστε το με τους τοπικούς μεζέδες και ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση των προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου.

Σε όλες τις ταβέρνες δεσπόζει η παραδοσιακή τοπική κουζίνα, με εκλεκτούς μεζέδες, ντόπια κρέατα και φρέσκα ψάρια, φρέσκα λαχανικά, αγνό τυρί φέτα και άλλα τυροκομικά προϊόντα. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τα περίφημα Καλαμπακιώτικα τσιπουράδικα για να δοκιμάσετε τους μεζέδες τους, καθώς και το εργαστήρι παρασκευής του Φαρσαλινού Χαλβά Ρόμπου, με παράδοση από το 1920.

Δείτε ακόμα:

Περιμετρικά της Καλαμπάκας, υπάρχουν χωριά και τόποι που αξίζει να επισκεφτείτε για την μοναδικότητά τους και τη φυσική ομορφιά τους.

  • Το σπήλαιο της Θεόπετρας στην Καλαμπάκα είναι γνωστό για τα ευρήματα της Νεολιθικής εποχής. Μόλις 4 χλμ έξω από την Καλαμπάκα θα βρείτε ένα υποβλητικό σκηνικό, ένα σπήλαιο-αξιοθέατο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας. Στο εσωτερικό του σπηλαίου, μια κύρια αίθουσα 500 τ.μ. περίπου. Ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000-65.000.000 χρόνια από σήμερα).
  • Το μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στην Κρανιά Καλαμπάκας. Βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς στην καρδιά της Νότιας Πίνδου. Απέχει από την Καλαμπάκα 50 χιλιόμετρα και το συνδέει με τον κεντρικό δρόμο ένας χωματόδρομος 500 μέτρων. Είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα. Δεν είναι ορατό από τον κεντρικό δρόμο καθώς το κρύβει ένα δάσος από πανύψηλα έλατα, ωστόσο αναζητήστε το και θα απολαύσετε την επίσκεψή σας.
  • Τη γέφυρα της Σαρακίνας. Η γέφυρα της Σαρακίνας είναι χτισμένη στον ποταμό Πηνειό στην περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων. Χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον τότε Μητροπολίτη Λαρίσης, Βησσαρίωνα. Είναι αρκετά εντυπωσιακή και αν σας το επιτρέπει το πρόγραμμά σας αξίζει να την επισκεφθείτε.
  • Ακόμα, μην παραλείψετε να περάσετε από τον ορεινό όγκο των Αγράφων και της Πίνδου με μακρινότερους προορισμούς την Λίμνη Πλαστήρα, Ελάτη, Περτούλι και Ασπροπόταμο.

 

Τι να αγοράσετε

Στην επιστροφή σας γεμίστε τις αποσκευές σας με αγνά ντόπια προϊόντα όπως τυρί φέτα, ξινόγαλο, γιαούρτι, βούτυρο, μυζήθρα, παραδοσιακό τραχανά, όσπρια, παραδοσιακές πίτες, μέλι από αγριολούλουδα του βουνού, παραδοσιακά γλυκά και αποξηραμένα αγριολούλουδα.

Στα τουριστικά μαγαζάκια της Καλαμπάκας θα βρείτε πανέμορφες ξύλινες χειροτεχνίες και υφαντά με παραδοσιακά σχέδια, τα οποία θα ομορφύνουν σίγουρα το σπίτι σας αν σας αρέσει το παραδοσιακό στιλ διακόσμησης.

Πηγές: discovergreece.com, nline.gr επιμέλεια Ν. Ευσταθίου