ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά τη σκληρή λιτότητα αναδιοργάνωση της οικονομικής αντικατασκοπείας σχεδιάζει ο Σόιμπλε

Την «αναδιοργάνωση» και τον «αναπροσανατολισμό» του τμήματος οικονομικής αντικατασκοπείας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος που σχετίζεται με την τρομοκρατία, σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Handelsblatt».

Το τμήμα οικονομικής αντικατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για το Έγκλημα θα υπάγεται πλέον στα γερμανικά τελωνεία, για τα οποία είναι απευθείας αρμόδιος ο κ. Σόιμπλε, ενώ το προσωπικό θα αυξηθεί από τα 25 στα 50 άτομα, και σταδιακά θα φτάσει τα 160.

Σήμερα η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί κυρίως ως κέντρο πληροφοριών, το οποίο διανέμει τα στοιχεία του προς τις αρμόδιες ερευνητικές αρχές. Στο μέλλον, η εν λόγω μονάδα θα εστιάσει περισσότερο στην ανάλυση των πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε, Κάι Μπούσμαν, η Γερμανία αποτελεί κέντρο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, καθώς, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, στη χώρα γίνεται ετησίως ξέπλυμα 50 – 100 δισ. ευρώ, ενώ η Ομοσπονδιακή Αστυνομία για το Έγκλημα έλαβε το 2014 περισσότερες από 24.000 πληροφορίες για παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Εξ αυτών ελάχιστες περιπτώσεις κατέληξαν στην άσκηση δίωξης, ενώ μόνο σε τρεις ταυτοποιήθηκε η σχέση με άτομα που περιλαμβάνονται σε λίστες υπόπτων για τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΜΠΕ