Αν ετοιμάζεστε για ένα κάλεσμα με φίλους στο σπίτι, αλλά να μην ταλαιπωρηθείτε με ένα δείπνο, τότε κάντε μπουφέ με περαστά finger foods και μικρά μεζεδάκια, που είτε θα προσφέρετε κατά τη διάρκεια της βραδιάς, είτε θα έχετε ακουμπήσει σε ένα μεγάλο τραπέζι για να σερβίρονται μόνοι τους οι καλεσμένοι. Δείτε λοιπόν 10 φοβερές ιδέες και συνταγές για μεζεδάκια- finger foods για μπουφέ με όλων των ειδών τα υλικά!
1. Πιτσάκια σε διάφορες γεύσεις
Κόβετε σε στρογγυλά σχήματα τη ζύμη πίτσας, απλώνετε κέτσαπ, τυρί και φτιάχνετε μικρά πιτσάκια. Σε άλλα βάζετε από πάνω κομμένη πράσινη πιπεριά και ντοματίνια, σε άλλα κρεμμύδι λεπτοκομμένο και μικρό πικάντικο λουκάνικο, μανιτάρια και ρόκα
2. Κρέπες με καπνιστό σολομό
Ανοίγετε τις κρέπες (που είτε θα τις έχετε πάρει έτοιμες, είτε θα τις ετοιμάσετε, δείτε τη συνταγή για κρέπες εδώ), αλείφετε με κρεμώδες τυρί, πασπαλίζετε με άνιθο, βάζετε λεπτά κομμάτια καπνιστού σολομού, ρίχνετε λίγες σταγόνες λεμονιού και τυλίγετε σε ρολάκια. Ίσως χρειαστεί να τα κόψετε στη μέση για να γίνουν μπουκίτσες και να σταθούν στην πιατέλα σας.
3. Σουβλάκια με ντοματίνια, μοτσαρέλα, αλλαντικό
Εύκολη λύση για μεζεδάκια, περνώντας μέσα από μικρά σουβλάκια ένα ντοματίνι, ένα κομμάτι αλλαντικού (από ιταλικό σαλάμι, μπρεζάολα κλπ. μέχρι ελληνικά υπέροχα αλλαντικά) και ολοκληρώνετε με ένα κομματάκι στρογγυλής μοτσαρέλας. Αν θέλετε μπορείτε από πάνω να βάλετε μια κουταλιά πέστο που θα έχετε φτιάξει, ή απλώς λάδι και μαϊντανό. Να ξέρετε βέβαια πως με το πέστο και το λάδι, το finger food αυτό, τρώγεται πιο δύσκολα, αφού λερώνει, ενώ χωρίς αυτά… τα πράγματα είναι πιο εύκολα.
4. Σουβλάκια με ελιά, ντοματίνια, μοτσαρέλα, πιπεριά
Μια άλλη παραλλαγή για το σουβλάκι, στο οποίο απλώς προσθέτετε ελιές (πράσινες και μαύρες), πίκλες, μικρές πιπεριές που θα βρείτε σε βαζάκια στα σούπερ μάρκετ, σαλάμι ή λουκάνικο σε κομμάτια.
5. Ταρτάκια με καραμελωμένα κρεμμύδια
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λάδι τα κρεμμύδια μαζί με καστανή ζάχαρη για να καραμελώσουν, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία κι ανακατεύοντας για να μην καούν. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ξίδι κι αν θέλουμε και εστραγκόν και μόλις ετοιμαστεί το μείγμα με ένα κουτάλι, το απλώνουμε σε κομμένα φύλλα σφολιάτας σε στρογγυλό σχήμα, με ένα μικρό κομματάκι τυρί από πάνω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά!
6. Λαχανάκια Βρυξελλών τυλιγμένα σε μπέικον
Βράζετε τα λαχανάκια Βρυξελλών για λίγα λεπτά. Δεν πρέπει να γίνουν πολύ μαλακά, αλλά να «κρατάνε». Μόλις είναι έτοιμα, ρίξτε τα σε ένα μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό για να διατηρηθεί το έντονο πράσινο χρώμα τους. Έπειτα αφού έχετε ψήσει λωρίδες μπέικον, χωρίς λάδι, τυλίξτε μία λωρίδα σε κάθε λαχανάκι.
7. Πεπόνι με προσούτο
Κόψτε σε κομμάτια στρογγυλά ή τετράγωνα ένα πεπόνι (θα βρείτε σε καλά οπωροπωλεία αυτή την εποχή) και τυλίξτε γύρω από κάθε κομμάτι, ένα προσούτο. Μπορείτε να γαρνίρετε κάθε κομμάτι με ένα μικρό φυλλαράκι δυόσμο.
8. Κεφτεδάκια με λιωμένο κίτρινο τυρί
Φτιάχνετε κανονικά τα κεφτεδάκια σας (με κιμά, αυγό, λαδάκι, τριμμένη φρυγανιά, λίγη ντομάτα, καρότο ψιλοκομμένο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι) κι αφού τα τηγανίσετε, τα βάζετε για λίγα λεπτά στον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία μαζί με μικρές φέτες κίτρινο τυρί που λιώνει από πάνω, τύπου τσένταρ.
9. Γαριδούλες με σος
Πανεύκολο finger food, αφού το μόνο που χρειάζεστε εδώ, είναι να βράσετε τις γαρίδες και να τις προσφέρετε με διάφορες σος στο πλάι. Σος έτοιμες που θα βρείτε στην αγορά, σος τύπου κοκτέηλ που μόνη μπορείτε να φτιάξετε ανακατεύοντας κέτσαπ, μαγιονέζα και λίγη μουστάρδα ή αν είναι μεγάλες οι γαρίδες, να τις τοποθετήσετε σε ένα μεγάλο μπολ κάθετα (σα να κρέμονται από το χείλος του μπολ) και να τις σερβίρετε με λίγο λεμόνι.
10. Γαρίδες πάνω σε αντίβ
Βράστε σε αλατισμένο νερό τις γαρίδες κι όταν ετοιμαστούν και κρυώσουν, κόψτε τις σε μικρά κομματάκια. Βάλτε σε ένα μπολ τα κομμάτια γαρίδας, μαζί με χυμό από λάιμ ή λεμόνι, ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι κι αφήστε αυτό το μείγμα στο ψυγείο σας για 1 ώρα τουλάχιστον. Όταν το βγάλετε από το ψυγείο, κόψτε ένα αβοκάντο σε μικρά κομμάτια και ανακατέψτε το απαλά μέσα στο μείγμα. Πάρτε από ένα φύλλο αντίβ και με ένα κουτάλι, βάλτε μέσα από το μείγμα σας. Ρίξτε από πάνω σουσάμι μαύρο!