Toν Ιούλιο του 2003 η Γαλλία συγκλονίστηκε από την είδηση της δολοφονίας της Γαλλίδας ηθοποιού Μαρί Τρεντινιάν, από τον σύντροφό της Μπερτράντ Καντά, τραγουδιστή του συγκροτήματος Noir Desir που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ΄90.
Η διάσημη ηθοποιός και κόρη του μεγάλου Γάλλου ηθοποιού Ζαν Λουί Τρεντινιάν, το 2003 βρισκόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τα γυρίσματα τηλε-ταινίας που σκηνοθετούσε η μητέρα της Ναντίν, για την ζωή της συγγραφέως Κολέτ. Ο αδελφός της Βανσέν Τρεντινιάν ήταν βοηθός σκηνοθέτης, ενώ στο Βιλνιούς την συνόδευε και ο σύντροφός της Καντά.
Στη διάρκεια ενός άγριου καυγά μεταξύ του ζευγαριού στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ο Καντά ξυλοκόπησε άγρια τη 41χρονη γυναίκα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία μεταφέρθηκε σε κώμα στο νοσοκομείο με οίδημα στον εγκέφαλο.
Εδώ η μητέρα της φθάνει στο αστυνομικό τμήμα, στο Βιλνιούς:
Η Μαρί Τρεντινιάν άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ημέρες αργότερα.
Αν και η αυτοψία έδειξε ότι η Τρεντινιάν είχε δεχθεί 19 άγρια χαστούκια στο κεφάλι, ο Καντά είπε ότι χαστούκισε την σύντροφό του τέσσερις φορές σε μία έξαρση ζήλιας όταν κατάλαβε ότι είχε λάβει μήνυμα από τον πρώην σύζυγό της.
Στις 29 Μαρτίου του 2004 ο τραγουδιστής καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη για φόνο με ενδεχόμενο δόλο, σύμφωνα με το δίκαιο της Λιθουανίας. Ο Καντά πέρασε 1 χρόνο σε φυλακή της Λιθουανίας και ζήτησε να συνεχίσει στη Γαλλία, αίτημα που έγινε δεκτό.
Ο Καντά βγήκε από τη φυλακή το 2007,εκτίοντας μόνο 4 χρόνια συνολικά από την ποινή του καθώς το γαλλικό δίκαιο επιτρέπει την αποφυλάκιση με αναστολή στο μισό χρόνο, αν ο κρατούμενος επιδείξει καλή συμπεριφορά.
Η πρόωρη αποφυλάκισή του προκάλεσε την οργή φεμινιστικών οργανώσεων, αλλά και της οικογένειας Τρεντινιάν που είχε προσπαθήσει να πείσει τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να μπλοκάρει την αποφυλάκιση, αλλά χωρίς επιτυχία.
Τα μπλεξίματα του Καντά με τον νόμο δεν είχαν τελειώσει. Τη νύχτα της 10ης Ιανουαρίου 2010 η πρώην σύζυγός του Κριστίνα Ράντι αυτοκτόνησε. Τη βρήκαν κρεμασμένη τα παιδιά τους, μία μέρα μετά τον θάνατό της. Λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή της, η Ράντι είχε παραπονεθεί ότι δεχόταν «ψυχική κακοποίηση» από τον Καντά. Οι αρχές τον ανέκριναν ως ύποπτο, αλλά δεν του απήγγειλαν κατηγορίες. Η αστυνομία ανέκρινε και όλες τις πρώην φίλες του, αλλά καμία δεν επιβεβαίωσε ότι είχε δεχθεί βία από τον καλλιτέχνη.
Μετά την αποφυλάκισή του ο Καντά έκανε απόπειρες να επανέλθει στην καλλιτεχνική σκηνή. Μαζί με τους Noir Desir έδωσε μια συναυλία στο Μπορντό τον Οκτώβριο του 2010, αλλά συνάντησε τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών. Η μπάντα διαλύθηκε οριστικά ένα μήνα μετά.
Τώρα, ο Καντά επιστρέφει σόλο, με έναν νέο δίσκο, Amor Fati. Το μουσικό περιοδικό « Inrocks » τον έκανε εξώφυλλο στις 11 Οκτωβρίου 2017 προκαλώντας θύελλα στη Γαλλία. «Στο όνομα του Καντά» είναι ο τίτλος.
Η άγρια πολεμική έφτασε ως την γαλλική κυβέρνηση αφού η υφυπουργός Ισότητας Marlène Schiappa, έγραψε έξαλλη στο Twitter: «Και γιατί θα πρέπει να ανεχτούμε την διαφήμιση του ανθρώπου που δολοφόνησε την Μαρί Τρεντινιάν με γροθιές;»
Από την πλευρά τους, πολλές γαλλίδες ηθοποιοί αποφάσισαν να ανεβάσουν φωτογραφίες της Μαρί Τρεντινιάν στα social media. Η Εμανουέλ Ντεβός έβαλε μάλιστα την Μαρί Τρεντινιάν, από το ELLE, στο Instagram της.
Εντονα αντέδρασε το γαλλικό περιοδικό ELLE το οποίο αφιερώνει το εντιτόριαλ στην Μαρί Τρεντινιάν. Με τον τίτλο «Στο όνομα της Μαρί» (μια αντίδραση στον τίτλο του ροκ περιοδικού) και μια ολοσέλιδη φωτογραφία της, το περιοδικό αναφέρει:
«Μαρί Τρεντινιάν δεν σε ξαχνούμε. Χρειάζεται κάτι περισσότερο από την βρώμικη διαφήμιση του Μπερτράν Καντά για να σβήσει η φλόγα σου. «Ενα φως εδώ κρύβει μια σκιά εκεί κάτω», έγραφε η Βιρτζίνια Γουλφ. Είσαι ταυτόχρονα το φως και η σκιά, ο πόνος και η ελπίδα ότι μια μέρα θα πάψει αυτή η βία, απλά αδιανόητη».
Το περιοδικό θυμίζει τους αριθμούς της βιοπραγίας εναντίον γυναικών, και αναφέρει ότι η Μαρί Τρεντινιάν έγινε σύμβολό τους:
«Με αυτή την τόσο ιδιαίτερη χάρη, το πρόσωπό της έγινε πρόσωπο όλων των γυναικών που πέφτουν θύματα της ανδρικής βίας. Είναι το πρόσωπο των 123 ανώνυμων γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους το 2016. Είναι το πρόσωπο των 33 αγνώστων γυναικών που καθημερινά καταγγέλουν έναν βιασμό στη Γαλλία. Είναι το πρόσωπο των γυναικών που παρενοχλούνται σεξουαλικά ή δέχονται επιθέσεις -216.000 καταγγελίες κατατέθηκαν το 2016».