ΕΙΔΗΣΕΙΣ
dimarxoi

Μήνυμα των Δημάρχων της Μακεδονίας στην κυβέρνηση: «Αυτή είναι η λύση για το προσφυγικό»!

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Σάββατο, το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με αφιέρωμα στην επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), στο πλαίσιο του οποίου απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις της ΠΕΔΚΜ στις Δημάρχους Βισαλτίας κα Αγνή Δουβίτσα και Σκύδρας κα Αικατερίνη Ιγνατιάδου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί: από την Υφυπουργό Εσωτερικών κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο, τους Βουλευτές κ.κ. Θεόδωρο Καράογλου ( ΝΔ), Γεώργιο Αρβανιτίδη (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Ιωάννη Δελλή (ΚΚΕ) τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, την Αντιπεριφερειάρχη κα Βούλα Πατουλίδου, τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Βασίλειο Καραμάνη, την Εκπρόσωπο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κα Μαρία Κατρούδη.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο οποίος περιέγραψε συνοπτικά το ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους οι Δήμοι.

Τις δύο εισηγήσεις του Συνεδρίου ανέπτυξαν οι κ.κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών & Ισότητας της ΚΕΔΕ, για τα Θεσμικά Ζητήματα των ΟΤΑ, και Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Θέρμης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, για τα Οικονομικά Ζητήματα των ΟΤΑ.

Ακολούθησαν ομιλίες: του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, των επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ κ.κ. Σίμου Δανιηλίδη, Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και Απόστολου Αντωνούδη, Δημοτικού Συμβούλου Πυλαίας-Χορτιάτη, και συμμετεχόντων Συνέδρων, Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά από την διεξαγωγή εκτεταμένου και γόνιμου διαλόγου, το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την έκδοση Ψηφίσματος, που αναφέρεται στα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε θέματα της τρέχουσας αυτοδιοικητικής και κοινωνικής επικαιρότητας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Α.Π.Θ. με τον Καθηγητή τους κ. Θεόδωρο Χατζηπαντελή.

Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο:

«Επισημαίνει πως σε όλη την διάρκεια αυτής της κρίσης, αλλά και τώρα που αυτή προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στάθηκε όρθια, άντεξε και αντέχει.

Καλεί την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμμαχό της μπορούν να αντιμετωπισθούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά να γίνει η καλύτερη δυνατή διοίκηση και διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Υπογραμμίζει πως οι δήμοι ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης αποτελούν την πλέον φερέγγυα έπαλξη της κοινωνικής προσφοράς, συνοχής και αλληλεγγύης.

Για να συνεχιστεί, να ενταθεί και να αποδώσει τα μέγιστα αυτή η προσφορά, αλλά και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά άμεσες ανάγκες και να επιλυθούν ριζικά χρόνια προβλήματα της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλείται η Κυβέρνηση να αποδεχθεί, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει όσα, με πλήρη τεκμηρίωση, κατέθεσε, ως προτάσεις και αιτήματά της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω των Συνεδρίων των Συλλογικών Οργάνων της (Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο και Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ, 2015)».