ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτωπο κατά των πανεπιστημιακών άνοιξε ο Ερντογάν

Για λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού εν όψει των έκτακτων αναγκών που βιώνει η χώρα, αναφέρθηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. Και πραγματικά από το μεσημέρι συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Ερντογάν όπου συμμετέχει η πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική ηγεσία της χώρας για τη διαμόρφωση αυτού του νέου σχεδίου εκτάκτων μέτρων που θα ισχύσουν άμεσα.

Πολλές είναι οι φήμες γύρω από το περιεχόμενο του νέου σχεδίου όπως συγχώνευση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Γενικού Επιτελείου ή μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των δικαστηρίων. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του ΣΕΑ θα υπάρξει κυβερνητικό συμβούλιο το απόγευμα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αμέσως μετά.

Αναταραχή στο χώρο της παιδείας

Στο μεταξύ μεγάλη αναταραχή έχει προκληθεί στα πανεπιστήμια καθώς το ανώτατο εποπτικό όργανο ανώτατης παιδείας, το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΥΟΚ) έδωσε εντολή για απομάκρυνση 1571 κοσμητόρων δηλαδή επί κεφαλής πανεπιστημιακών σχολών σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια και απαγόρευσε τις αποστολές πανεπιστημιακών στο εξωτερικό ενώ ζήτησε από εκείνους τους πανεπιστημιακούς που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό να επιστρέψουν άμεσα στην Τουρκία.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι 95 πανεπιστημιακοί του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, που φέρεται να σχετίζονται με την οργάνωση Γκιουλέν, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους. Παράλληλα συνεχίζεται το κύμα προσαγωγών, συλλήψεων και απομακρύνσεων υπόπτων από όλες τις βαθμίδες του δημοσίου αλλά και των ενόπλων δυνάμεων. Τέλος σήμερα έγινε γνωστό ότι ο υπασπιστής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου που είχε συλληφθεί ομολόγησε ότι ανήκει στο κίνημα Γκιουλέν και συγκέντρωνε πληροφορίες που προωθούσε σε στελέχη του κινήματος.