ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λάικα: Σαν σήμερα το γνωστότερο πειραματόζωο όλων των εποχών ταξίδεψε στο διάστημα (video)

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1957 όταν εκτοξεύθηκε ο Σπούτνικ 2, το δεύτερο κατά σειρά σοβιετικό διαστημικό σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ βρίσκονταν σε έναν απίστευτο αγώνα δρόμου στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου, για το ποιος θα κατακτήσει πρώτος το διάστημα. Σε ένα βήμα που έδινε τεράστιο προβάδισμα εκείνη τη στιγμή στους Σοβιετικούς ο Σπούτνικ 2 αποτέλεσε το πρώτο διαστημικό σκάφος που μετέφερε έναν ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα, το πιο διάσημο ίσως μέχρι σήμερα πειραματόζωο.

Η Λάικα εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο παρόμοιο μ’ αυτόν που χρησιμοποιήθηκε και για τον Σπούτνικ 1. Εξαιτίας όμως μιας δυσλειτουργίας το θερμικό σύστημα ελέγχου δεν λειτούργησε σωστά, ενώ φθορές στη θερμική μόνωση του σκάφους είχαν σαν  αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο εσωτερικό του να φτάνει και να ξεπερνάει τους 40 °C.

laika_

laika

Αρχικά η τηλεμετρία έδειχνε ότι η Λάϊκα ήταν σε καλή κατάσταση και έτρωγε τα τρόφιμα που είχαν τοποθετηθεί στο σκάφος,  στη συνέχεια όμως πέθανε εξαιτίας της υπερθέρμανσης, πιθανότατα μια ή δυο μέρες μόλις μετά την εκτόξευση.

Ο Σπούτνικ 2 ξαναμπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου 1958 μετά από 162 ημέρες από την εκτόξευσή του και κάηκε. Το όχημα δεν ήταν σχεδιασμένο για επανείσοδο, κι έτσι από τη στιγμή της εκτόξευσης η Λάικα ήταν καταδικασμένη να χαθεί μαζί με το δορυφόρο.

Άλλωστε σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του ταξιδιού, υπήρχε μια συσκευή για να της γίνει ευθανασία δέκα μέρες μετά την εκτόξευση, κάτι που τελικά δεν χρειάστηκε καθώς ο σκύλος δεν άντεξε στις θερμοκρασίες της καμπίνας. Η αποστολή αυτή έδωσε στους επιστήμονες τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά ενός ζωντανού οργανισμού στο διάστημα, με το εγχείρημα να γνωρίζει τεράστια λαϊκή απήχηση και τη Λάικα να αποκτά μνημείο για το «επίτευγμά της» και να γίνεται γραμματόσημο.

A monument to Laika, the first dog to go into space, standing on top of a rocket, is unveiled in Moscow, Friday, April 11, 2008.  Russian officials on Friday unveiled the monument to Laika, a mongrel dog whose flight to space more than 50-years ago paved the way for human space missions. The small monument is located near a military research facility in Moscow that prepared Laika's flight to space on Nov. 3, 1957. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky)  **  RUSSIA OUT NO ARCHIVE NO SALES  NOT BE STORED OR USED FOR MORE THAN 30 DAYS AFTER THE DAY OF TRANSMISSION **

laika stamp

Στο βίντεο που ακολουθεί δίνεται η animated εκδοχή στο τι μπορεί να συνέβη στη Λάικα από την Αυγούστα Ζουρελίδη: