Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1957 όταν εκτοξεύθηκε ο Σπούτνικ 2, το δεύτερο κατά σειρά σοβιετικό διαστημικό σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ βρίσκονταν σε έναν απίστευτο αγώνα δρόμου στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου, για το ποιος θα κατακτήσει πρώτος το διάστημα. Σε ένα βήμα που έδινε τεράστιο προβάδισμα εκείνη τη στιγμή στους Σοβιετικούς ο Σπούτνικ 2 αποτέλεσε το πρώτο διαστημικό σκάφος που μετέφερε έναν ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα, το πιο διάσημο ίσως μέχρι σήμερα πειραματόζωο.
Η Λάικα εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο παρόμοιο μ’ αυτόν που χρησιμοποιήθηκε και για τον Σπούτνικ 1. Εξαιτίας όμως μιας δυσλειτουργίας το θερμικό σύστημα ελέγχου δεν λειτούργησε σωστά, ενώ φθορές στη θερμική μόνωση του σκάφους είχαν σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο εσωτερικό του να φτάνει και να ξεπερνάει τους 40 °C.
Αρχικά η τηλεμετρία έδειχνε ότι η Λάϊκα ήταν σε καλή κατάσταση και έτρωγε τα τρόφιμα που είχαν τοποθετηθεί στο σκάφος, στη συνέχεια όμως πέθανε εξαιτίας της υπερθέρμανσης, πιθανότατα μια ή δυο μέρες μόλις μετά την εκτόξευση.
Ο Σπούτνικ 2 ξαναμπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου 1958 μετά από 162 ημέρες από την εκτόξευσή του και κάηκε. Το όχημα δεν ήταν σχεδιασμένο για επανείσοδο, κι έτσι από τη στιγμή της εκτόξευσης η Λάικα ήταν καταδικασμένη να χαθεί μαζί με το δορυφόρο.
Άλλωστε σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του ταξιδιού, υπήρχε μια συσκευή για να της γίνει ευθανασία δέκα μέρες μετά την εκτόξευση, κάτι που τελικά δεν χρειάστηκε καθώς ο σκύλος δεν άντεξε στις θερμοκρασίες της καμπίνας. Η αποστολή αυτή έδωσε στους επιστήμονες τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά ενός ζωντανού οργανισμού στο διάστημα, με το εγχείρημα να γνωρίζει τεράστια λαϊκή απήχηση και τη Λάικα να αποκτά μνημείο για το «επίτευγμά της» και να γίνεται γραμματόσημο.
Στο βίντεο που ακολουθεί δίνεται η animated εκδοχή στο τι μπορεί να συνέβη στη Λάικα από την Αυγούστα Ζουρελίδη: