ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυνική ομολογία του δημιουργού της «Μπλε φάλαινας»: Βιολογικά σκουπίδια τα θύματα -Καθαρίζω την κοινωνία!

Με προκλητικές δηλώσεις μέσα από τη φυλακή, όπου κρατείται ο Φιλι Μπουντέικιν, ο 21χρονος εμπνευστής και δημιουργός του ηλεκτρονίου παιχνιδιού Μπλε Φάλαινα, που έχει οδηγήσει ήδη 16 μαθήτριες γυμνασίου  σε αυτοκτονία, δηλώνει αμετανόητος.

Όταν ο Μπούντεικιν ρωτήθηκε αν όντως ώθησε τα νεαρά κορίτσι στην αυτοκτονία έδωσε την αποστομωτική απάντηση:

«Ναι. Πραγματικά το έκανα. Μην ανησυχείτε θα καταλάβετε τα πάντα. Όλοι θα καταλάβουν. Πέθαναν ευτυχισμένες. Τους έδωσα αυτό που δεν είχαν στην πραγματική τους ζωή: ζεστασιά, κατανόηση, επαφή»

Ωστόσο, αρνήθηκε ότι στις ομάδες υπήρχαν 130 άτομα έτοιμα να αυτοκτονήσουν. «Μόνο 17 ήταν που αυτοκτόνησαν. Και 28 ακόμα που ήταν έτοιμα για αυτοκτονία.

Είναι άνθρωποι – άρα είναι βιολογικά απόβλητα. Αυτοί που δεν αντιπροσωπεύσουν καμία αξία στην κοινωνία. Που θα προκαλέσουν μόνο κακό στην κοινωνία.

Εγώ καθάρισα την κοινωνία από τέτοια άτομα. Ξεκίνησε το 2013 όταν έφτιαξα την διαδικτυακή κοινότητα F57. Σκεφτόμουν την ιδέα 5 χρόνια. Ήταν απαραίτητο να διαχωρίσω τους νορμάλ ανθρώπους από τα βιολογικά σκουπίδια»

Ο Μπουντέικιν κρατείται στις περιβόητες φυλακές του Kresty στην Αγία Πετρούπολη έως τη δίκη του τον Νοέμβριο.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες υποκίνησης και ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία. Στα 21 του χρόνια έχει καταφέρει να σοκάρει τον κόσμο με το αρρωστημένο ηλεκτρονικό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα», για το ποίο ακόμα και ελληνικές αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση.

 «Ήταν χαρούμενες που πέθαναν» δηλώνει ο ίδιος σοκάροντας.

Το αρρωστημένο του μυαλό δημιούργησε το ηλεκτρονικό παιχνίδι που στόχευε σε ανήλικους παίχτες, τους οποίους οδηγούσε σε αυτοκτονία.

Από τη φυλακή ο ίδιος γίνεται δέκτης δεκάδων επιστολών λατρείας από νεαρά κορίτσια.

Ο Μπουντέικιν, 21 ετών έχει ομολογήσει τα εγκλήματά του και αποκαλεί τα νεαρά αγορίστικο «βιολογικά απόβλητα».

Πώς λειτουργεί το παιχνίδι 

Το φονικό παιχνίδι Μπλε Φάλαινα στην ουσία προκαλεί πλύση εγκεφάλου σε ευάλωτες έφηβες σε μία περίοδο 50 ημερών, ωθώντας τες να παρακολουθούν ταινίες τρόμου και να κάνουν βόλτες περίεργες νυχτερινές ώρες, προκαλώντας μάλιστα κακό στους εαυτούς τους.

Τελικά, τα θύματα εξουθενωμένα και μπερδεμένα, παίρνουν την οδηγία να διαπράξουν αυτοκτονία από τον «μέντορά τους», το παιχνίδι.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός, ότι αν και είναι κρατούμενος, δεν υπάρχει κάποιος νόμος, που να εμποδίζει τον Μπουντέικιν, γνωστό και με το όνομα Φίλιπ Λις – που σημαίνει Αλεπού- από το να έχει αλληλογραφία με νεαρά κορίτσια.

Ειδικός ερευνητής των ρωσικών αρχών, ο Αντόν Μπρέιντο επιμένει ότι ο Μπουντέικιν γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούσε. Δηλαδή να οδηγήσει σε αυτοκτονία νεαρά κορίτσια.

Ξεκίνησε το 2013 και από τότε έχει εξελίξει τις τακτικές του και έχει διορθώσει τα λάθη του. Ο Φίλιπ αρχικά προσέγγιζε τα κορίτσια μέσω ομάδων στα social media και έπειτα χρησιμοποιούσε τρομακτικά βίντεο και εικόνες.

«Σκοπός του ήταν να προσεγγίσει όσο περισσότερα νεαρά άτομα μπορούσε, στη συνέχεια διάλεγε ποιους θα χειραγωγούσε ψυχολογικά.

«Γνώριζε ότι από τους περίπου 20.000 που προσέγγισε σε πρώτη φάση, το κοινό του θα ήταν μόλις 20», λένε οι ειδικοί.

«Βιολογικά απόβλητα είναι ο όρος εξάλλου που χρησιμοποιούν οι «ομαδάρχες» του θανάτου όταν αναφέρονται σε παιδιά που τα ωθούν στην αυτοκτονία» εξήγησε ο Μπρέιντο.

Η διαδικασία επιλογής

Αρχικά δημιουργούσε μία ομάδα ατόμων και τους έβαζε να φέρνουν εις πέρας διάφορες «εργασίες». Όσα παιδιά το έβρισκαν βαρετό ή περίεργο, δεν συνέχιζαν καθώς θεωρούνταν ότι είναι αρκετά δυνατές προσωπικότητες για να χειραγωγηθούν.

Όσα από τα παιδιά έμεναν, τους ανέθετε νέες «εργασίες» όπως να κόψουν τις φλέβες τους, να ισορροπήσουν σε μία στέγη σπιτιού, να σκοτώσουν ένα ζώο και να ανεβάσουν φωτογραφίες ή βίντεο, που να αποδεικνύουν τις πράξεις τους.

Τα περισσότερα παιδιά εγκατέλειπαν σε αυτό το στάδιο.

Η μικρή εναπομείνασα ομάδα ήταν πανέτοιμη για να ακολουθήσει τυφλά ό,τι και αν τους έλεγε ο μέντορας. Όσο περίεργο και αν ήταν αυτό.

Αισθάνονταν τόσο ξεχωριστοί που τα είχαν καταφέρει και άνηκαν σε αυτή την κλειστή κάστα ατόμων, που θα έκαναν τα πάντα.

Στα 15 παιδιά που έμειναν μάλιστα τους είπαν να διαγράψουν από τα social media όλες τις συνομιλίες τους. Και αυτά το έκαναν φυσικά.

Η ομολογία νεαρής παίχτριας

Ωστόσο ένα μόνο κορίτσι, που δεν έχει κατονομαστεί από τις αρχές, έφτασε στο τελικό στάδιο και πριν εγκαταλείψει παρέδωσε στις αρχές όλες τις κρίσιμες συνομιλίες.

«Όπως όλα τα υπόλοιπα κορίτσια, πέρασε πολύ χρόνο στα social media. Είδε ένα link για να κλικάρει σε μία τρομακτική εικόνα, μετά μία άλλη και τελικά έφτασε σε μία από τις ομάδες που προωθούσαν τους φιναλίστ στην αυτοκτονία, που είχε οργανώσει ο Φίλιπ. Υπήρχαν χιλιάδες τέτοια ανεξάρτητα γκρουπ».

«Το κορίτσι δέχτηκε μία πρόσκληση να συμμετάσχει σε ένα από αυτά. Με νυχτερινές συνομιλίες, όπου έπρεπε να είναι ξύπνια στις 04.20 κάθε βράδυ, για πολλά βράδια, εξαντλώντας τον οργανισμό της και μειώνοντας στην  ουσία την ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις με καθαρή σκέψη. 

Αιματηρές εικόνες και βίντεο με πτώματα, στολισμένες με μουσική που στοίχειωνε τις σκέψεις των παιδιών με κραυγές και κλάματα βασανισμένων πιτσιρικιών.

«Όταν τα έβλεπες αυτά απλά ήθελες κάτι να καταστρέψεις, να προκαλέσεις σωματική βλάβη σε κάποιον. Σε εσένα τον ίδιο».

Όταν έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει, ο Φίλιπ της πρότεινε εναλλακτική. «Δε χρειάζεται να πηδήξεις από κάποια σκεπή ή να πέσεις σε ράγες τρένου. Μπορείς απλά να πάρεις χάπια» της είπε.

Η κοπέλα πλέον αναρρώνει από τα ψυχολογικά τραύματα που της προκάλεσε η αρρωστημένη αυτή εμπειρία.