koutsoumpas_1419412909926_1419413719782.medium

Κουτσούμπας: Επικίνδυνη εξέλιξη οι αποφάσεις της Συνόδου

Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, που χειροτερεύει όχι μόνο η θέση των προσφύγων, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν δίστασε να προβλέψει ότι θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι βεβαίως, μένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Επί της ουσίας, η κατάληξη αυτής της συνόδου, είπε, ευνόησε μόνο την τούρκικη πολιτική, την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία πήρε αρκετά από αυτά που έθετε ως όρους».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι έπρεπε να υπάρχει σταθερή γραμμή, προκειμένου να ανοίξει η δίοδος της Ειδομένης και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να θέσει πιο σταθερά το ζήτημα της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες πρώτες υποδοχής, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Ωστόσο, χαρακτήρισε εξίσου απαράδεκτη την απόφαση ΕΕ, Τουρκίας, Ελλάδας -επισημαίνοντας ότι έχει υπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση- με βάση την οποία μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν θα θεωρούνται πλέον πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά καταστρατήγηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης.

Ο γραμματέας ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει χώρους προσωρινής φιλοξενίας, εκτιμώντας ότι τα hot-spot και οι υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται «είναι χώροι εγκλωβισμού, είναι χώροι που θα εξελιχθούν πιθανόν στο μέλλον σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ή αν είναι ελεύθεροι θα δημιουργούν πρόβλημα στον ιστό της κάθε πόλης που θα μένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και θα ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ γι’ αυτούς και τα παιδιά τους ή ένα ρούχο να βάλουν πάνω τους. Και θα γίνονται θύματα εμπόρων, εκμεταλλευτών κ.λπ.» Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με το «Δουβλίνο» και τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούν την Συνθήκη Σένγκεν, επισημαίνοντας ότι μπορεί η χώρα να βρει συμμάχους επ’ αυτών των θεμάτων.