ΕΙΔΗΣΕΙΣ
hilton

Κλειδώνει η πώληση του Hilton

Εξέπνευσε στις 19:00 η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton. Για το εμβληματικό ξενοδοχείο εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον, κυρίως από την πλευρά του τουρκικού ομίλου Dogus και του ομίλου TEMES της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που συνεργάζεται στο project με τον όμιλο Olayan.

Πληροφορίες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν αναφέρουν πως ίσως να υπάρξει κάποια μορφή σύμπραξης των δύο ισχυρών «παιχτών” στο χώρο των ξενοδοχείων.

Ο τουρκικός όμιλος Dogus του επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σχεδίαζε από καιρό να εισέλθει στην ξενοδοχειακή αγορά πολυτελείας και στο luxury τουρισμό στο Αιγαίο μέσω του ενδιαφέροντός του για ελληνικές μαρίνες. Ο όμιλος είχε μεταξύ άλλων καταθέσει προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης σε κοινοπραξία με αραβικά funds, ενώ στην Ελλάδα συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα των LAMDA και ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ στη διαχείριση των μαρινών Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών και Λευκάδας.

Ο όμιλος εταιρειών Dogus που ιδρύθηκε το 1951 είναι μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες συμμετοχών με ηγετική θέση στον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο πως ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης του περίφημου μοναδικού ξενοδοχείου 6+ αστέρων στην Τουρκία, το D-Hotel Maris.

Εξίσου ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και του ομίλου TEMES των αδελφών Κωνσταντακόπουλου με  τον όμιλο Olayan, του ισχυρότερου επιχειρηματικού ομίλου της Σαουδικής Αραβίας, με το «δίδυμο” να επεκτείνει έτσι τα επιχειρηματικά του πλάνα και εκτός της Μεσσηνίας. Ήδη εξάλλου προχωρά η επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino στην Πύλο, έχοντας λάβει έγκριση για το σύνολο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων της νέας ανάπτυξης, προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ. Το project θα αποτελεί συνέχεια των δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων Dunes και Romanos, για τα οποία έχουν επενδυθεί, μέχρι σήμερα, 580 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή του ομίλου Olayan, επενδυτικό βραχίονα του Σαουδάραβα επιχειρηματία Khaled Olayan, στην Costa Navarino ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος (με ποσοστό 25%) είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2014. Ο  όμιλος, με αξία αρκετών δισ. ευρώ, ιδρύθηκε το 1947 και διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα από το 1976.

Στο «παιχνίδι” της διεκδίκησης του Hilton είχε μπει και ο επιχειρηματίας Γιάννης Δασκαλαντωνάκης από κοινού με το αμερικανικό fund Lone Star. Ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel,  με 40 χρόνια παρουσίας στην τουριστική αγορά, περιλαμβάνει 30 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Στις αρχές του 2014 ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel επαναλειτούργησε στην Αθήνα, δίπλα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, έπειτα από ανακαίνιση, το μπουτίκ ξενοδοχείο Grecotel Pallas Athena. Παράλληλα, στην Αττική λειτουργεί τo ξενοδοχείο Cape Sounio και το Vouliagmeni Suites. Από την άλλη το αμερικανικό fund Lone Star, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 από τον John Grayken, επενδύει κυρίως σε ακίνητα, έχοντας μέχρι στιγμής διαχειριστεί κεφάλαια άνω των 65 δισ. δολαρίων.

Οι πληροφορίες θέλουν τις προσφορές για την απόκτηση του εμβληματικού ξενοδοχείου, το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που λειτούργησε ποτέ στην Αθήνα, έχοντας συμπληρώσει πάνω από πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, να κυμαίνονται μεταξύ 140 και 180 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία για την πώληση της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτριας του Χίλτον, από την Alpha Bank, η οποία κατέχει το 97,3% της εταιρείας, ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η Citigroup Global Markets («Citi») είχε οριστεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος για τη διαδικασία. Στις 11 Μαρτίου πάνω από 30 ήταν οι ενδιαφερόμενοι που παρέλαβαν φάκελο από τη Citigroup Global Markets, με την αξία του να αποτιμάται στα 170 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr