ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα ανησυχίας στις τράπεζες από το σκηνικό στην οικονομία

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η εντεινόμενη αβεβαιότητα αλλά και τα μηνύματα επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ιστορικών χαμηλών αποταμίευσης και συνθηκών οριακής διαβίωσης από το 63% των πολιτών τα οποία καταγράφηκαν στην έρευνα του ΙΟΒΕ συνθέτουν ένα σκηνικό πολλαπλών κινδύνων.

Όπως επισημαίνουν Τα Νέα, οι τραπεζίτες ανησυχούν από το σκηνικό που διαμορφώνεται. Επισημάνθηκαν στη συνάντηση την οποία είχαν χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στη διάρκεια της οποίας ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση όσο και επιμέρους στην προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

«Οσο καθυστερείτε εσείς με τις νομοθετικές εκκρεμότητες αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες τόσο καθυστερούμε και εμείς να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειωθούν κατά 40% τα κόκκινα δάνεια έως το 2019», φέρεται να είπαν οι τραπεζίτες στον υπουργό Οικονομικών.

Στους κόλπους των τραπεζικών στελεχών η ανησυχία είναι διάχυτη. Ορισμένοι επισημαίνουν πως αν η διαπραγμάτευση κρατήσει μήνες και φτάσουμε στο καλοκαίρι χωρίς δόση από τον ESM, «θα πάθουμε το 2017 ό,τι πάθαμε το 2015».

Σε ερώτηση αν το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ορατό η απάντηση επί του παρόντος είναι αρνητική. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως έχουν αρχίσει να επαναφέρουν στο προσκήνιο τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δεδομένου ότι το καλοκαίρι θα αρχίσουν να τρέχουν τα νέα stress test της ΕΚΤ.

Και όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, καταιγιστικές εξελίξεις είναι ικανές να ανατρέψουν την εικόνα της επαρκούς ανακεφαλαιοποίησης που καταγράφουν σήμερα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τραπεζικά στελέχη αξιολογούν επίσης ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα τόσο σε επίπεδο κλίματος όσο και ουσίας την αναθέρμανση της συζήτησης περί δραχμής, με τη συνδρομή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Διερωτώνται «ποιος θα φέρει τα λεφτά του στις τράπεζες όταν γίνεται συζήτηση για δραχμές;» και προβλέπουν ότι τα ιστορικά χαμηλά τα οποία καταγράφηκαν στην πρόθεση αποταμίευσης τον Ιανουάριο, αν συντηρηθεί το ίδιο κλίμα, θα διευρυνθούν περαιτέρω τον Φεβρουάριο.